Refacerea dosarelor sau a înscrisurilor, când un litigiu este în curs de soluționare
Dosarele sau înscrisurile pot fi refăcute doar dacă au legătură cu o cauză aflată în judecată, conform Codului de procedură civilă. Nu contează cum s-a pierdut înscrisul/dosarul.
În privința modalității de refacere a acestora, ele pot fi refăcute de instanța competentă să soluționeze cauza cu care acele înscrisuri/dosare au legătură.
Procedura de refacere a dosarelor sau înscrisurilor pierdute se bazează pe citarea părților, a martorilor și a experților, de către instanță. De asemenea, instanța va cere copii de pe înscrisurile în cauză, de la:
- autorități;
- de la părțile din cadrul litigiului;
De asemenea, se vor scoate din registrele instanței toate datele privitoare la înscrisurile respective.
Conform Codului de procedură civilă, copiile legalizate după înscrisurile pierdute pot fi folosite pentru refacerea lor.
Odată refăcute, noile înscrisuri vor avea aceeași forță precum originalele, până la găsirea celor din urmă.
Refacerea hotărârilor judecătorești pierdute
În cazul în care s-a pronunțat o hotărâre într-o cauză și au fost pierdute înscrisuri sau dosare, se va reface hotărârea pronunțată de instanță. Aici, contează dacă există un al doilea exemplar al hotărârii sau nu. În cazul în care există, refacerea se va face în baza acestuia. Dacă nu există, vor putea fi folosite copiile legalizate după hotărâre, deținute de părți sau de alte persoane.
Dacă alte persoane dețin copiile, ele vor fi înștiințate prin publicarea, într-un ziar de largă răspândire, a unei solicitări de depunere a copiilor la grefa instanței.
În cazul în care, nici așa, nu este posibilă refacerea hotărârii, se va trece la procedura menționată la începutul acestui articol (în baza înscrisurilor deținute de părți, de exemplu).
Există posibilitatea ca nici una din procedurile menționate anterior să nu poată duce la refacerea hotărârii, însă cauza să se afle în apel. Atunci, instanța de apel va ajunge să rejudece cauza, pe fond. Într-un astfel de caz, părțile vor trebui să dovedească existența litigiului dintre ele, precum și faptul că a existat o hotărâre judecătorească.
Pe de altă parte, se poate ca litigiul să fi ajuns în recurs, fără posibilitatea refacerii hotărârii. De această dată, instanța de recurs va trimite cauza spre rejudecare instanței de apel.
Existența unei hotărâri definitive
Dacă hotărârea este definitivă, se aplică, în mod corespunzător procedurile menționate anterior.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)