Instanța competentă și cererea
Orice cerere de punere sub interdicție judecătorească a unei persoane trebuie soluționată de către instanța de tutelă în a cărei circumscripție își are domiciliul persoana vizată de cerere.
În privința cererii, în sine, este foarte important să se indice motivele pentru care se cere punerea sub interdicție judecătorească (Codul de procedură civilă face referire la „faptele din care rezultă alienația sau debilitatea mintală”). De asemenea, trebuie indicate probe, în acest scop.
În rest, cererea trebuie să cuprindă și elementele clasice:
- datele de identificare ale părților (cum ar fi numele, domiciliul/reședința etc.);
- datele de identificare ale reprezentantului unei părți (dacă e avocat, trebuie să apară și sediul profesional al acestuia);
- instanța căreia îi este adresată cererea;
- semnătura.
Procedura de soluționare a cererii
Instanța va fixa termen de judecată și va cita părțile. În acest sens, este foarte important faptul că instanța trebuie să asculte persoana vizată de cererea de punere sub interdicție și să îi pună întrebări, pentru a constata starea mintală a acesteia. În cazuri excepționale, când persoana față de care se cere punerea sub interdicție nu poate să se deplaseze la sediul instanței, ascultarea acesteia se va face la locul unde se află ea.
De asemenea, la judecată va participa și procurorul.
Dacă cererea de punere sub interdicție este admisă, hotărârea definitivă va fi comunicată:
- serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor la care nașterea celui pus sub interdicție judecătorească este înregistrată, pentru a se face mențiune în actul de naștere;
- serviciului sanitar competent, pentru ca acesta să îl supravegheze permanent pe cel pus sub interdicție judecătorească;
- biroului de cadastru și publicitate imobiliară competent, pentru notarea în cartea funciară, dacă este cazul;
- registrului comerțului, dacă persoana pusă sub interdicție judecătorească este profesionist.
În plus, dacă cererea este admisă, instanța de tutelă, în urma rămânerii definitive a hotărârii de admitere, va numi un tutore care să îl ocrotească pe cel pus sub interdicție judecătorească.
Măsuri care pot fi dispuse până la rămânerea definitivă a hotărârii de punere sub interdicție
Președintele instanței poate să ceară numirea unui curator care să îi reprezinte interesele persoanei a cărei punere sub interdicție se cere. Această numire este obligatorie dacă persoana a cărei punere sub interdicție se cere este incapabilă să se prezinte în instanță personal.
În plus, conform Codului civil, curatorul poate să se ocupe de îngrijirea persoanei a cărei interdicție se cere, precum și să administreze bunurile acesteia.
O altă măsură provizorie care poate fi dispusă de instanță este internarea provizorie a persoanei a cărei punere sub interdicție judecătorească este cerută. Acest lucru se face dacă este necesară observarea îndelungată a acestei persoane și observarea nu poate fi făcută altcumva. În orice caz, internarea nu se poate face pe mai mult de șase săptămâni.
Poate fi ridicată interdicția judecătorească?
Dacă faptele care au generat punerea sub interdicție judecătorească dispar, interdicția judecătorească poate fi ridicată. În acest scop, se va urma aceeași procedură aplicabilă și pentru punerea sub interdicție judecătorească.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)