Buna ziua.
Se doreste punerea sub interdictie a unei persoane varstnice, cu handicap mental (nu mai discerne, nu isi mai cunoaste fiica etc.)
Aceasta actiune este necesara, intrucat, in primul rand trebuie dezbatuta o succesiune dupa sotul acestei persoane, iar mai apoi, trebuie sa fie facute bransamente la gaz la locuinta acesteia, iar consimtamantul ei nu mai este valabil, desi este proprietara.
Este buna o cerere de punere sub interdictie?
Stim ca oricum la dezbaterea succesiunii ii va fi numit curator special, insa pentru celelalte acte, tutorele care va fi numit (in speta fiica ei, care o ingrijeste oricum de mai bine de 10 ani), va putea face acte in numele si pe seama ei?
De asemenea, fiica a avut pana in august o indemnizatie, care insa a fost sistata, pe motivul ca trebuie facut cont bancar de catre persoana cu handicap, si doar asa se mai poate primi aceasta indemnizatie. Cum persoana in cauza nu discerne, nu poate deschide nici contul. Poate tutorele in urma admiterii actiunii, sa ii deschida acest cont?
Este vreo forma speciala a cererii, trebuie sa fie atenta la ce va cere in ea? Sau e suficient sa ceara punerea sub interdictie si numirea sa ca tutore?
Multumim!
Sa o motiveze bine în fapt si in drept.
De.regula, instanțele nu pun bete in roate in astfel.de cazuri.
Sa indicati si martori în acțiune si sa cereți expertiza medico-legală psihiatrica
Buna ziua.
Art. 936 NCPC
Cererea de punere sub interdictie judecatoreasca a unei persoane se solutioneaza de instanta de tutela in a carei circumscriptie aceasta isi are domiciliul.
Art. 936 NCPC
Cererea de punere sub interdicţie judecătorească a unei persoane va cuprinde, pe lângă elementele prevăzute la art. 194, faptele din care rezultă alienaţia mintală sau debilitatea mintală a acesteia, precum şi dovezile propuse.
Art. 938 NCPC
(1) Dupa primirea cererii, presedintele instantei va dispune sa se comunice celui a carui punere sub interdictie judecatoreasca a fost ceruta copii de pe cerere si de pe inscrisurile anexate. Aceeasi comunicare se va face si procurorului, atunci cand cererea nu a fost introdusa de acesta.
(2) Procurorul, direct sau prin organele politiei, va efectua cercetarile necesare, va lua avizul unei comisii de medici specialisti, iar daca cel a carui punere sub interdictie judecatoreasca este ceruta se gaseste internat intr-o unitate sanitara, va lua si avizul acesteia.
(3) Daca este cazul, presedintele dispune si numirea unui curator in conditiile prevazute de Codul civil. Numirea curatorului este obligatorie in vederea reprezentarii in instanta a celui a carui punere sub interdictie judecatoreasca este ceruta, in cazul in care starea sanatatii lui impiedica prezentarea sa personala.
Art. 939 NCPC
Daca, potrivit avizului comisiei de medici specialisti si, cand este cazul, al unitatii sanitare prevazute la art. 938 alin. (2) , este necesara observarea mai indelungata a starii mintale a celui a carui punere sub interdictie judecatoreasca este ceruta si observarea nu se poate face in alt mod, instanta, solicitand si concluziile procurorului, va putea dispune internarea provizorie, pe cel mult 6 saptamani, intr-o unitate sanitara de specialitate.
Procedura de punere sub interdictie a unei persoane este complexa si de durata. Ideal ar fi sa angajati un avocat care sa va ajute in acest demers.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Aceasta expertiza e necesara daca avem certificat de handicap grav de tip 5 mental, nerevizuibil?
De asemenea, este obligatoriu sa i se numeasca un curator in aceasta actiune de punere sub interdictie?
Da, cu siguranta va avea un curator pentru aceasta actiune, dar doar pentru actiunea in instanta. Poate fi o persoana din familie pe care o propuneti instantei: nepot, nepoata, verisoara...etc. Dar aceste actiuni dureaza, iar tutorele nu are dreptul sa faca ce vrea cu proprietatile celui pus sub tutela ( ex. Vanzare casa), dar hotararea definitiva va explica ce se poate face sau pentru ce este nevoie de actiune separata, dupa punerea sub interdictie. Oricum ar fi, inarmati-va cu rabdare si va urez succes.