Am vorbit cu avocata Miruna Stănescu, fondatoare la Stănescu Law Office, despre ce se poate întâmpla, din perspectiva relațiilor de muncă, ulterior reintegrării salariaților concediați ilegali în cadrul vechiului loc de muncă și, mai ales, despre lucrurile cu privire la care trebuie să aibă grijă angajatorul.
De principiu, angajatorul are două opțiuni, în urma reintegrării unui salariat concediat ilegal. Pe de o parte, angajatorul poate „admite faptul că respectiva concediere nu a fost legală, reintegrează salariatul în cauză și raporturile de muncă dintre părți continuă, trecând peste acest incident”, a spus Miruna Stănescu.
Pe de altă parte, continuă avocata, „angajatorul, respectiv reprezentanții angajatorului (de cele mai multe ori) care nu mai acceptă, cu niciun preț, prezența respectivului salariat în cadrul structurii sale, sunt de acord să negocieze și să acorde un pachet compensatoriu, astfel încât raporturile cu salariatul respectiv să înceteze intr-o manieră amiabilă și fără riscuri ulterioare pentru angajator”.
În același timp, Miruna Stănescu avertizează și cu privire la riscul considerării, de către instanță, a unei concedieri ulterioare -- deși legală și temeinică -- ca fiind bazată pe motive subiective.
Reintegrare în muncă 2019 este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează principalele chestiuni legate de posibilitatea reintegrării în muncă a salariatului concediat ilegal. În cadrul campaniei, vom prezenta teme precum tipurile de concedieri ilegale care ar justifica o reintegrare în muncă, felul în care trebuie cerută reintegrarea în muncă sau cumulul remediului reintegrării în muncă cu alte remedii, printre altele. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.