În cauza Lingurar contra României, CEDO a condamnat România pentru tratamente inumane sau degradante aplicate unor persoane de etnie rromă.
De asemenea, CEDO a considerat că România a încălcat și normele din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitoare la interzicerea discriminării. În acest context, Curtea a reținut că măsurile luate de autorități (pentru care România a fost condamnată) au fost determinate de criterii etnice, bazate pe ceea ce autoritățile au considerat ca fiind „caracteristice rromilor”.
Mai mult, CEDO a obligat România să plătească reclamanților peste zece mii de euro, fiecăruia, pentru încălcarea Convenției.
Fapte de violență îndreptate împotriva unor persoane care nu erau cunoscute pentru compartamente agresive
Inițial, totul a pornit de la faptul că patru jandarmi au făcut o razie la locuința unor rromi, în cadrul căreia persoanele care locuiau acolo au fost târâte din pat și bătute.
Autoritățile au justificat recurgerea la violențe prin referire la agresivitatea persoanelor bătute. Totuși, CEDO, observând că nu au existat investigații împotriva acelor persoane pentru fapte de violență, nu a luat în considerare apărarea Guvernului (bazată pe ce au spus autoritățile).
Discriminare și profilare rasială
O altă problemă observată de CEDO, care a contribuit la hotărârea Curții, a fost faptul că măsurile luate de către autoritățile române (razia și tratamentele aplicate rromilor) au făcut parte dintr-un cadru general de măsuri îndreptate împotriva persoanelor de etnie rromă.
Aceste măsuri au fost prevăzute într-un plan, adoptat înaintea faptelor prezentate mai sus. Din acel plan reieșea faptul că motivația pentru adoptarea măsurilor sistemice a fost „comportamentul anti-social al comunității (rroma) și rata ridicată de criminalitate în privința membrilor acelei comunități”.
Practic, CEDO a criticat faptul că, astfel, s-a ajuns la indicarea unei false cauzalități între o etnie și rata ridicată de criminalitate.
Nu este prima dată când România este condamnată la CEDO pentru tratamente aplicate rromilor
În 2005, CEDO a condamnat România, în cauza Moldovan (numărul 2) și alții contra României. Condamnarea, printre altele, a fost pentru tratamente inumane sau degradante aplicate unei comunități de rromi din Hădăreni. O persoană a fost arsă de vie și altă două persoane au fost bătute de către locuitorii unui sat și de către poliție.
Un alt exemplu este o hotărâre din 2007: în cauza Cobzaru contra României, CEDO a reținut, printre altele, o violare a interzicerii aplicării tratamentelor inumane și degradante. În acea cauză, o persoană de etnie rromă s-a plâns de rele tratamente aplicate la sediul poliției locale. În concret, în astfel de cazuri, este în sarcina Guvernului pârât la CEDO să demonstreze că tratamentele aplicate și efectele acestuia nu au fost cauzate de autorități (dacă persoana care face plângere a fost ținută în custodia autorităților). Chiar dacă persoana care se plânge la CEDO pentru astfel de tratamente nu poate demonstra faptul că acele tratamente au fost aplicate de către organele statului.
Comentarii articol (2)