O utilizatoare stabilită, împreună cu soțul, în Germania a aflat că dacă se angajează în țară beneficiază de o primă de instalare și a vrut să afle detalii despre acest lucru: ,,Eu și soţul locuim în prezent în Germania, dar am luat hotărârea să ne întoarcem acasă. Am aflat de la o cunoștință că și românii care au lucrat în străinătate în ultimii trei ani pot beneficia de o primă de instalare. În lege am găsit că valoarea primei de instalare e 12.500 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja, și 15.000 de lei dacă este însoţită şi de membrii familiei. Întrebările noastre sunt dacă mai e în vigoare această primă de instalare și ce sumă primim, cea din prima variantă (12.500) sau 15.000 de lei, având în vedere ca amândoi vrem să revenim în țară? Varianta a 2-a e valabilă în cazul unei persoane sau a amândurora?''
Unul dintre moderatorii forumului i-a dat următorul răspuns:
- Da, se acordă primă de instalare și cetățenilor români care au locuit în UE/SEE în ultimii 3 ani însă pentru a beneficia de ea trebuie să vă stabiliți domiciliul sau reședința într-una din localitățile incluse în Planul național de mobilitate. Puteți vedea aici care sunt localitățile (accesați Anexa 1 și Anexa 2 din document).
- Nu puteți primi amândoi prime de instalare. Art. 75 din OUG 60/2016 (...) prevede că 15.500 de lei poate primi doar unul dintre dvs. în situația în care celălalt nu s-ar angaja (în acest caz ar fi persoană aflată în întreținere). Dacă vă angajați amândoi, unul va primi 12.500 iar celălalt 3.500 de lei.
Așadar, prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European, cu următoarele condiții:
- șederea lor în altă țară a fost pe o perioadă de cel puțin 36 luni;
- au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliu sau noua reședință în zonele prevăzute în Planul național de mobilitate.
Important
- Prima de instalare nu se acordă integral la angajare, ci în două tranșe egale: prima tranșă (50% din cuantum) la data instalării, iar a doua după împlinirea a 12 luni de la angajare.
În acest articol puteți afla mai multe amănunte despre ce presupune prima de instalare și ce documente sunt necesare pentru obținerea ei.
Notă: pentru o informare prealabilă privind nelămuririle legislative, cititorii noștri pot pune întrebări pe forumul avocatnet.ro, acolo unde specialiști din diverse domenii ajută zilnic, gratuit, sute de persoane cu probleme legale.
Comentarii articol (7)