Președintele României a convocat un referendum național pe data de 26 mai cu teme din domeniul justiției. Cetățenii care se vor prezenta la vot vor răspunde cu „da” sau „nu” la întrebările referitoare la problematica amnistiei și grațierii și la cea a ordonanțelor de urgență adoptate de Guvern.
Pentru a fi validat, la referendum trebuie să participe cel puțin 30% din numărul de persoane înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul îl va decide majoritatea de voturi. Cu toate acestea, rezultatul referendumului va fi unul consultativ, iar legislația referitoare la cele două problematici poate rămâne neschimbată.
Așa cum este specificat în Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în cadrul acestuia populația poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme de interes național sau local. Acest lucru înseamnă că referendumul din 26 mai va fi unul pur consultativ, iar cetățenii doar își vor exprima o opinie cu privire la cele două întrebări. Cu alte cuvinte, indiferent dacă referendumul este validat și dacă răspunsul majoritar al cetățenilor va fi unul pozitiv, rezultatul nu trebuie neapărat să fie respectat de către cei care au dreptul să inițieze proiecte de lege în domeniul justiției.
Există chiar și un precedent în care opinia cetățenilor nu a fost respectată în urma unui referendum, cu toate că acesta a fost validat, iar răspunsul majoritar a fost pozitiv. Este vorba despre referendumul din 2009, convocat de fostul președinte Traian Băsescu, în care cetățenii au fost întrebați dacă doresc trecerea la un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Cele două propuneri nu au fost puse în aplicare nici până acum, chiar dacă cetățenii au fost de acord cu ele.
Referendumul național va avea loc pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Astfel, cetățenii români se vor prezenta la vot atât pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, cât și pentru referendumul stabilit de președintele Iohannis referitor la legile justiției.
Cele două întrebări la care vor trebui să răspundă cetățenii care se vor prezenta la vot sunt Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? și Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
avocatnet.ro explică în aceste zile, pe înțelesul tuturor, ce relevanță are referendumul pe justiție și ce implicații poate avea. Articolele pot fi urmărite aici.
Comentarii articol (10)