Românii ce au împrumuturi făcute în franci elvețieni pot cere suspendarea proceselor care vizează înghețarea cursului valutar al contractului la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Se poate face acest lucru fiindcă judecătorii Curții de apel Cluj au sesizat, la sfârșitul anului trecut, CJUE cu trei întrebări ce ar putea modifica radical cursul dosarelor ce au ca scop înghețarea cursului de schimb leu – franc elvețian.
Potrivit Asociației Credere, instituție implicată în protecția consumatorilor de servicii financiar-bancare, “practica din instanțe (în dosarele care vizează înghețarea cursului de schimb la valoarea de la momentul acordării împrumutului) este într-o majoritate covârșitoare favorabilă băncilor”.
Astfel, recomandarea specialiștilor este ca cei ce au în desfășurare un proces ce vizează înghețarea cursului de schimb să ceară suspendarea procesului. Cererea se poate face în baza suspendării facultative, măsură prevăzută în Codul de procedură civilă, ce permite ca atunci “când, într-o cauză similară, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost sesizată cu o cerere de decizie preliminară” să se poată cere instanței suspendarea judecății. Suspendarea nu se face automat în toate cazurile similare, ci trebuie cerută în fiecare caz în parte.
Cele trei întrebări adresate CJUE de către judecătorii Curții de apel Cluj ar trebui să clarifice, mai exact, deciziile în spețele asemănătoare, adică dacă se aprobă sau nu înghețarea cursului de schimb franc elvețian – leu de la momentul contractării împrumutului.
CJUE a studiat și acceptat cererea făcută de judecătorii Curții de apel Cluj și a înregistrat, la începutul lunii februarie 2019, cauza C-81/19. Specialiștii Asociației Credere estimează “că, din acest moment, va dura circa 12-24 luni până când vom avea o hotărâre pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.
Comentarii articol (1)