Măsurile provizorii în privința drepturilor de proprietate intelectuală (un brevet de invenție, de exemplu) pot fi cerute de către titularul acelor drepturi, precum și de către o persoană care exercită acele drepturi cu permisiunea titularului.
Tot ce trebuie să dovedească, „în mod credibil”, solicitantul, conform Codului de procedură civilă, este că „drepturile sale de proprietate intelectuală fac obiectul unei acțiuni ilicite, actuale sau iminente și că această acțiune riscă să îi cauzeze un prejudiciu greu de reparat”.
Ce măsuri poate dispune instanța
Conform Codului de procedură civilă, instanța sesizată cu o cerere de obligare la respectarea unor măsurii provizorii cu privire la un drept de proprietate intelectuală poate dispune:
- interzicerea încălcării sau încetarea ei provizorie;
- luarea măsurilor necesare pentru a asigura conservarea probelor;
- luarea altor măsuri necesare (acest lucru este permis de faptul că, înaintea enumerării măsurilor provizorii permise, textul de lege include sintagma „în special”).
În același timp, există anumite condiții speciale, în privința prejudiciilor aduse prin presă sau media. Încetarea acțiunii prejudiciabile va putea fi dispusă doar dacă:
- prejudiciile cauzate reclamantului sunt grave;
- dacă acțiunea (prejudiciabilă) nu este în mod evident justificată și
- dacă măsura luată de instanță nu apare ca fiind disproporționată, în raport cu prejudiciile cauzate.
Care este procedura specifică
Cererea va fi soluționată potrivit procedurii ordonanței președințiale (puteți citi, aici, mai multe despre aceasta). Măsurile care sunt dispuse sunt provizorii, astfel că simpla introducere a unei astfel de cereri nu este suficientă, pentru o protecție completă. Solicitantul va trebui să ia în calcul și nevoia de a introduce, ulterior, o acțiune de drept comun. Dacă nu face acest lucru, măsurile provizorii încetează, de drept, în termenul stabilit de instanță prin hotărârea prin care s-a dispus și măsura provizorie (cel mult 30 de zile).
De asemenea, cel care solicită măsuri poate fi obligat la plata unei cauțiuni, dacă măsurile acestea pot să îl prejudicieze pe cel împotriva căruia sunt dispuse. Cuantumul va fi fixat de instanță.
Atenție! Neplata cauțiunii atrage încetarea de drept a măsurilor provizorii.
În privința despăgubirilor, persoana față de care se cere măsura provizorie este liberă să le ceară (dacă există cauțiune, ea fiind folosită pentru acoperirea lor).
În același timp, pot exista cazuri când solicitantul cere măsuri provizorii, însă se dovedește, ulterior, că pârâtul nu îi încălcase dreptul de proprietate intelectuală (sau nu exista acel drept, în beneficiul solicitantului). Uneori, în astfel de cazuri, solicitantul nu face cererea abuziv, ci chiar crede - în mod rezonabil - că beneficiază de un drept de proprietate intelectuală și că măsurile sunt necesare. Într-o asemenea situație, chiar dacă există prejudiciu, reclamantul poate să nu fie ținut la reparare integrală sau chiar să nu fie ținut la reparare, în funcție de circumstanțele concrete.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)