Toate schimbările referitoare la modul în care se va putea face publicitate jocurilor de noroc sunt de găsit în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Documentul a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere și are nevoie, pentru a se aplica, de adoptarea de către Parlament și de semnătura șefului statului.
Printre alte măsuri ce vizează jocurile de noroc, inițiativa legislativă prevede și o serie de limitări la acțiunile de promovare a acestora. Mai exact, în proiectul de act normativ găsim interdicția de a expune premiile ce pot fi câștigate la jocurile de noroc în afara spațiilor unde se organizează acestea, dar și reclama și publicitatea de mari dimensiuni pentru jocurile de noroc.
Suplimentar, potrivit documentului, „acțiunile de promovare, constând în reclamă, publicitate sau activități specifice de marketing nu trebuie să fie atractive pentru minori sau să fie asociate în orice fel cu aceștia”.
Pe lângă măsurile amintite mai sus, în propunerea legislativă se mai regăsește o restricție ce vizează publicitatea făcută jocurilor de noroc. Astfel, după cum este stipulat în document, spoturile video ce promovează jocurile de noroc nu vor putea fi difuzate pe timpul zilei, ci doar începând cu ora 23:00.
Totodată, organizatorii de jocuri de noroc vor fi obligați să afișeze postere și mesaje de informare a clienților asupra pericolului de a dezvolta o dependență de jocuri de noroc, iar platfomele online vor fi obligate să afișeze, la deschiderea paginii, un banner ce informează asupra aceluiași risc.
Măsurile propuse acum nu sunt primele ce vizează publicitatea pentru cazinouri sau săli pentru jocuri de noroc. Spre exemplu, începând din noiembrie 2018, cei ce dețin cazinouri sau săli pentru jocuri de noroc nu mai pot afișa în afara acestora ce premii s-ar putea câștiga, altfel riscă amenzi de până la 100.000 de lei și chiar revocarea licenței de organizare a jocurilor de noroc.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.