Acestea sunt doar câteva dintre măsurile ce vizează creditele bancare sau nebancare și care se regăsesc în Propunerea legislativă privind protecţia consumatorilor împotriva cametei şi a altor forme de abuz de putere economică. Documentul a fost înregistrat în luna mai la Senat pentru dezbatere, dar senatorii au aprobat azi retragerea acestuia din procesul legislativ, astfel că nu se va aplica.
Proiectul legislativ prevedea, printre altele, anumite obligații pentru bănci. Astfel, acestea ar fi trebuit să facă, la cerere, conversia creditului în lei sau în moneda în care împrumutatul obține cea mai mare parte a veniturilor. Conversia s-ar fi făcut, conform proiectului, “la cursul de schimb din data încheierii sau a perfectării contractului, plus o variație maximă de 20% față de acest curs”.
Inițiativa legislativă definea și tipurile de credit. Astfel, potrivit documentului, creditul de consum era considerat un împrumut sau credit cu valoarea de până la 20.000 de euro (echivalentul în lei), cu o perioadă de rambursare de până la cinci ani, iar microcreditul reprezenta împrumutul de maximum 3.000 de euro (echivalentul în lei), cu o perioadă de rambursare de până într-un an.
Apoi, proiectul de act normativ prevedea și limita ce urma să se aplice dobânzii anuale efective (DAE) a creditului sau împrumutul, ce reprezintă, de fapt, costul total al unui credit. Astfel, potrivit propunerii legislative, DAE pentru creditele de consum nu ar fi trebuit să mai depășească 18% pe an, iar DAE pentru microcredite era limitat la 30% pe an - în cazul scadențelor de peste 90 de zile, 100% pe an – în cazul scadențelor cuprinse între 16 și 90 de zile și de 200% pe an – în cazul scadențelor de până la 15 zile.
Totodată, propunerea legislativă conținea și o limitare ce era impusă celor ce doresc să obțină bani cu împrumut. Vorbim aici, mai exact, despre faptul că persoanele cu domiciliul sau reședința în România nu mai puteau primi credite în valută decât dacă erau acoperite natural la riscul valutar.
Acoperirea naturală la riscul valutar înseamnă că persoana ce dorește să contracteze un credit obține majoritatea veniturilor în moneda creditului sau obține venituri în lei, dar acestea sunt raportate la moneda străină în care se dorește creditul.
Atenție! Această propunere legislativă NU se va aplica, deoarece a fost retrasă din procesul legislativ.
Comentarii articol (2)