Măsura a fost oficializată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019, care a apărut vineri în Monitorul Oficial. Documentul va aduce mai multe modificări la condițiile în care se poate beneficia de taxele salariale reduse din domeniul construcțiilor, iar acestea se vor aplica din 21 iulie 2019.
Una dintre aceste condiții vizează limitele de venituri salariale pentru care se aplică facilitățile fiscale. Acestea se aplică acum doar salariaților cu venituri lunare brute cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei, fără excepții. În viitoarea formă a prevederii, condiția va fi reformulată în așa fel încât să se aplice și dacă veniturile lunare brute sunt peste 30.000 de lei.
Concret, dacă o persoană are un venit lunar brut de la 30.001 lei în sus, taxele salariale reduse se vor aplica numai la partea de până la 30.000 de lei a venitului, pentru restul părții urmând să se aplice taxele salariale integrale.
„Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor (...), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale”, scrie în noua ordonanță de urgență. Cu alte cuvinte, mai multe persoane vor beneficia de taxele salariale reduse.
În altă ordine de idei, OUG nr. 43/2019 mai prevede modificări și la alte două condiții pentru aplicarea facilităților fiscale - cea referitoare la cifra de afaceri a companiei și cea referitoare la activitățile de construcții. Am scris mai multe despre ele în articolele de aici și aici.
Facilitățile fiscale din construcții vizează atât salariatul, cât și angajatorul. Partea de taxe de care scapă salariatul este constituită din impozitul pe venit și contribuția la sănătate, care nu mai trebuie plătite deloc, și din achitarea în cuantum redus a contribuției la pensii. Partea de taxe de care scapă angajatorul este constituită din scutirea de contribuția suplimentară la pensii pentru condiții grele de muncă și din plata în cuantum redus a contribuției la muncă.
Taxele salariale reduse se aplică între anii 2019 - 2028. De asemenea, trebuie precizat că, pentru domeniul construcțiilor, s-a stabilit, din acest an, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei, care va fi păstrat și în anul 2020.
Comentarii articol (0)