Sechestru judiciar vizează conservarea bunurilor, în anumite cazuri. O astfel de măsuri poate fi cerută atunci când există un proces civil cu privire la acele bunuri, însă poate fi cerută și în anumite situații când nu există proces. În esență, bunul va fi administrast de un administrastor-sechestru, care va fi numit de părțile implicate în litigiu (sau parte la relația juridică, dacă nu există un proces) sau de către instanță.
Sechestrul judiciar va putea fi dispus asupra unui bun când există un proces cu privire la un bun (e nevoie să existe un proces care să vizează proprietatea sau alt drept real; posesia; ori folosința sau administrarea unui bun proprietate comună.
De asemenea, este posibilă solicitarea înființării sechestrului judiciar și când nu există un proces, însă există una din următoarele situații:
- un debitor (o persoană care datorează ceva) oferă un bun pentru a scăpa de datorie;
- când există riscul ca posesorul actual al unui bun să sustragă, distrugă sau să altereze bunul respectiv (în dauna proprietarului, de exemplu);
- când e vorba de bunuri mobile care alcătuiesc garanția creditorului, când acesta face referire la insolvabilitatea debitorului său ori când are motive temeinice de bănuială că debitorul se va sustrage de la eventuala urmărire silită;
- când același creditor, în aceeași situație în care există o garanție alcătuită din bunuri mobile, se teme de sustrageri sau deteriorări ale bunurilor în cauză.
De asemenea, în cazul în care se dispune instituirea sechestrului judiciar, este obligatorie introducerea acțiunii sau solicitarea punerii în executare a titlului executoriu, în cel mult 20 de zile de la la data încuviințării măsurii.
În privința instanței la care trebuie introdusă cererea, aceasta este fie cea competentă să soluționeze acțiunea pe fond sau, dacă e vorba de cazurile când se poate înființa sechestrul judiciar și fără existența unei acțiuni, cea în circumscripția căreia se află bunul.
Procedura care se urmează
În privința procedurii, conform Codului de procedură civilă, cererea se va judeca de urgență, cu citarea părților. De asemenea, pot exista cazuri urgente când, fără citarea părților, va fi numit un administrator provizoriu până la soluționarea cererii.
Mai mult instanța va putea să îl oblige pe solicitant să depună o cauțiune, însă acest lucru nu este obligatoriu. Dacă e vorba de un bun imobil, sechestrul judiciar va fi înscris în cartea funciară.
Încheierea prin care instanța se pronunță asupra cererii poate fi atacată cu apel, în termen de cinci zile, la instanța ierarhic superioară.
În ceea ce privește numirea persoanei căreia să îi fie încrediințată paza bunului sechestrat, aceasta va fi aleasă de părți și, dacă nu există înțelegere, de instanță. Poate să fie numit și deținătorul bunului. Ulterior, executorul judecătoresc va fi cel care va da în primire bunul, în baza unui proces-verbal.
Conform Codului de procedură civilă, „Administratorul-sechestru va putea face toate actele de conservare și administrare, va încasa orice venituri și sume datorate și va putea plăti datorii cu caracter curent, precum și pe cele constatate prin titlu executoriu. De asemenea, cu autorizarea prealabilă a instanței care l-a numit, administratorul-sechestru va putea să înstrăineze bunul în cazul în care acesta nu poate fi conservat sau dacă, dintr-un alt motiv, măsura înstrăinării este vădit necesară și, dacă a fost în prealabil autorizat, el va putea sta în judecată în numele părților litigante cu privire la bunul pus sub sechestru”.
În același timp, dacă administrator nu va fi numit deținătorul, persoana în cauză va primi și o remunerație.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)