Modificarea legislației asociațiilor și fundațiilor este cuprinsă în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aflată momentan la Senat. Propunerea a primit miercuri un raport favorabil și intră astfel cu propunere de adoptare pentru votul în Senat în următoarea perioadă.
Propunerea, care ar putea fi adoptată de Senat chiar săptămâna viitoare, va ajunge apoi la deputați, care au ultimul cuvânt. Ca să intre în vigoare, are nevoie și de semnătura președintelui statului, precum și de publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, documentul vrea să permită desființarea asociațiilor care militează pentru schimbarea violentă a regimului constituțional, pentru ocuparea prin violență a instituțiilor statului, care militează sau fac propagandă pentru violență, terorism, război sau care sunt continuatoare ale unor organizații interzise prin lege (naziste, de pildă).
"Asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate: (...) b) când se constată că asociația acționează sau militează în sensul schimbării prin violență a regimului constituțional, ocupării prin violență a sediilor instituțiilor statului, subminării integrității teritoriale a României, propagandei în favoarea războiului, violenței, terorismului, promovării discursului instigator la ură împotrivă unei categorii de persoane, când asociația este declarată de către o instanță judecătorească sau se declară a fi, sub orice formă, continuatoare sau succesoare în drepturi a unei organizații naziste sau oricărei alte organizații interzise prin lege", prevede proiectul propus pentru adoptare.
Desființarea se va face, la fel ca în toate celelalte cazuri, de către o instanță de judecată și va putea fi cerută de orice persoană care dovedește un interes.
Deputatul care a propus această modificare a venit cu o succintă expunere de motive, de mai puțin de jumătate de pagină, în care a specificat că e necesară alinierea legislației noastre cu prevederi naționale și internaționale, printre care a amintit Codul penal, Convenția de Armistițiu din 12 septembrie 1944 (prin care, printre altele, Guvernul Român se obliga să dizolve imediat toate organizaţiile pro-hitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul românesc), Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 (prin care s-au asumat obligații similare convenției amintite mai sus) și Decretul-Lege nr. 485 din 7 octombrie 1944 (document prin care Regele Mihai a desființat Grupul Etnic German, pro-hitlerist).
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie adoptată în Parlament, aprobată prin decret de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.