La MFP a apărut de curând un proiect legislativ care va pune bazele unui nou program guvernamental prin care se vor putea cumpăra locuințe cu credite garantate de stat, unul care va lua locul programului Prima Casă.
Proiectul de OUG privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă" se află acum doar în dezbatere publică și poate cunoaște modificări până când ajunge pe masa Executivului pentru a fi adoptat. Prevederile sale nu pot intra în vigoare mai devreme de publicarea în Monitorul Oficial însă. În urma ședinței de Guvern din 30 mai, ministrul finanțelor publice a declarat că programul va fi adoptat de Guvern în luna iunie.
Noul program, gândit mai mult ca un program social din perspectiva procentului de garantare mult mai mare decât la Prima Casă și nu numai, va da posibilitatea de a avea dobânzi mai mici la creditele de tip "O familie, o casă". Astfel, potrivit documentului în dezbatere, sunt prevăzute subvenții la dobânzi pentru cei cu venituri mai mici sau cu persoane cu handicap în familie.
Concret, statul va acoperi o anumită parte din dobândă, în următoarele situații:
-
2,6 puncte procentuale din rata dobânzii la credit, pe toată durata programului "O familie, o casă" în cazul celor care au:
- venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 6.000 lei individual;
- venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulți sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil;
- venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 8.000 lei pentru o familie cu un copil;
- venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii;
- 1 punct procentual din rata dobânzii la creditul acordat pentru cei care au un copil sau sunt sunt asistenti maternali pentru un copil și 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulți copii sau sunt asistenți maternali pentru doi sau mai mulți copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani, dacă urmează o formă de învățământ de lungă durată;
- 1 punct procentual din rata dobânzii la creditul acordat celui care e încadrat cu un grad de handicap grav sau care are în familie (soțul/soția/copiii) pe cineva încadrat astfel.
Reducerile de mai sus nu se vor exclude una pe cealaltă - cel puțin, așa lasă să se înțeleagă proiectul în dezbatere, unde scrie că reducerile cumulate nu vor depăși 4,6 puncte procentuale.
Cât despre prima reducere din lista de mai sus, cea condiționată de mărimea veniturilor nete (sumele care intră în buzunarele și conturile noastre, "libere" de taxe și impozite), statul se va asigura că sunt reale din declarațiile angajatorilor. Cu fiecare an care va trece, sumele respective se vor actualiza cu rata medie a inflației pe anul anterior.
Subvenționarea aceasta la dobânzi trebuie privită însă în contextul tuturor condițiilor din contract, nu individual. De pildă, creditele acestea vor avea o durată maximă de 20 de ani, iar sumele care se vor putea lua vor fi în funcție de dimensiunea apartamentului cumpărat și nu numai.
În fine, în actualul program de garantare a creditelor pentru locuințe -- Prima Casă -- nu există ideea de subvenționare de la stat a unor părți din dobândă. Statul doar oferă o garanție de 40% (locuințele vechi) sau 50% (cele noi) la creditul contractat de la bancă.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Executiv și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)