Comisia Europeană: România a deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%
Comisia Europeană avertizează România că, din cauza modificărilor aduse Legii bugetului, evoluția salarială este mult prea mare în comparație cu productivitatea țării. Oficialul european Isabel Grilo a susținut că România riscă să devieze de la ținta privind deficitul bugetar de 3%.
„Vedem echilibrul structural, valorile istorice și cele prognozate și recomandate. Până în 2018, este echilbrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui să fie ceea ce România a stabilit, o valoare care a fost atinsă în 2014-2015, dar de atunci a deviat de la țintă, coborând mult sub această țintă, a deficitului de 1%. Potrivit prognozelor Comisiei, fără anumite acțiuni politice care sunt exprimate în Legea bugetului ea va coborî și mai mult, deci deficitul s-ar mări. Ceea ce ar cere Comisia Europeană în privința deficitului structural este o ajustare pentru 2019 și 2020, atunci România s-ar întoarce la 3% deficit”, a declarat Isabel Grilo, șef de unitate a Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Produse tradiționale în România. Cum se obține atestatul
În România, toate produsele tradiţionale sunt înscrise în aşa-numitul Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În acest moment avem nu mai puţin de 700 de astfel de produse atestate, pe întreg cuprinsul ţării, de la mezeluri până la brânză, dulceţuri şi băuturi. Pentru a primi atestatul, producătorii trebuie să respecte câteva regului stricte.
„Un produs ce este fabricat pe teritoriul naţional, este fabricat din materie primă locală, tocmai de aceea trebuie să existe informaţii despre zona respectivă: cum că acel produs s-a fabricat în acel loc, nu are aditivi, este o reţetă tradiţională şi ceea ce este important, vorbim de un procedeu tradiţional”, explică Georgiana Ene, director la Direcția Agricolă Ilfov.
Comentarii articol (0)