Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, care intră mâine în vigoare și care cuprinde două mecanisme pentru firmele cu datorii restante (o restructurare și o iertare a dobânzilor și penalităților) prevede inclusiv o deblocare temporară a sumelor poprite ale anumitor contribuabili. Deblocarea acestor sume se va face în scopul achitării unor restanțe bugetare pentru a beneficia de iertarea dobânzilor și penalităților aferente.
Despre ce e vorba, de fapt, în ordonanța 6 și ce se urmărește? Iertarea unor datorii fiscale cuprinsă în această ordonanță vizează doar accesoriile unor obligații principale de plată, restante la 31 decembrie 2018: adică doar dobânzile și penalitățile de întârziere aferente sumelor principale restante (impozite, taxe, contribuții). Premisa aplicării acestui mecanism e simplă: plătești debitul principal, până la finele lui noiembrie anul acesta și scapi de accesoriile de plată. Doar că există contribuabili cu disponibilități bănești blocate de Fisc prin mecanismul popririi și care, fără deblocarea acelor sume de bani, nu vor putea să încerce să-și plătească anumite debite și să beneficieze astfel de amnistie.
Ca să împiedice asta, Finanțele au propus prin acest document legislativ în vigoare de mâine ca cei cu sume poprite să poată folosi acele sume pentru a plăti debitele restante la 31 decembrie 2018, în vederea ștergerii dobânzilor și penalităților. Desigur, popririle nu se vor dezactiva pur și simplu, contribuabilii fiind obligați să notifice Fiscul că vor să beneficieze de prevederile mecanismului amnistiei fiscale.
"(1) Prin derogare de la prevederile art. 236 din Codul de procedură fiscală, până la data de 15 decembrie 2019, inclusiv, debitorii care au notificat organul fiscal potrivit art. 28 şi au înfiinţate popriri la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe (8 august 2019 - n.red.), de către organul de executare fiscală, asupra disponibilităţilor băneşti, pot efectua plata sumelor înscrise în adresele de înfiinţare a popririi din sumele indisponibilizate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi pentru popririle înfiinţate între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe (8 august 2019 - n.red.) şi data de 15 decembrie 2019", inclusiv, prevede, mai exact, ordonanța care intră mâine în vigoare.
Data de 15 decembrie este limita până la care va putea fi accesată această iertare de accesorii fiscale: până atunci trebuie notificat Fiscul că se dorește accesarea acestei facilități, până atunci trebuie plătite sumele restante, până atunci se ridică popririle. Dincolo de acest termen nu se va mai putea obține nimic.
În altă ordine de idei, pe tema popririlor fiscale, într-un proiect recent pus în dezbatere, MFP pregătește un nou mecanism pentru automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare, astfel încât să se evite situațiile în care, din conturile bancare ale datornicilor, sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie poprite. Practic, pentru a implementa mecanismul, Fiscul va face aplicația e-Popriri, pe care o va folosi o direcție specializată a agenției.