Într-o speță soluționată de Judecătoria Iași, anul acesta, doi medici de familie au fost obligați să îi plătească unei paciente despăgubiri de 70.000 de euro, pentru că aceștia i-au prescris eronat un medicament. În condițiile în care medicamentul respectiv trebuia luat de două ori pe săptămână, pe rețetă a fost, eronat, prescrisă o administrare de două ori pe zi.
Instanța a considerat că cei doi medici de familie care au contribuit la rezultat au fost în culpă (neanalizând, în concret, ce tip de culpă ar fi fost, din cauză că răspunderea în cauză - cea delictuală - putea fi angajată și pentru cea mai ușoară formă de vinovăție).
Practic, instanța a ținut cont de faptul că, deși rețeta fusese eliberată greșit de către asistente, era datoria medicilor să se asigure că ceea ce a primit pacientul, în concret, reprezintă o prescripție cu un dozaj corect. Mai mult, instanța a insistat pe faptul că medicul se află într-o poziție în care pacientul are încredere în el. Astfel, de principiu, ceea ce sugerează un medic va fi aplicat ca atare de către pacient și, de aceea, primul este nevoit să își ia măsuri de precauție în vederea prevenirii situațiilor precum cea la care s-a ajuns în speța prezentă.
În rest, este important de menționat că despăgubirile acordate de instanță au fost date exclusiv cu titlu moral. Nu pentru că victima nu ar fi suferit și prejudicii materiale, ci pentru că nu le-ar fi probat suficient.
Comentarii articol (1)