Atunci când călătorim în străinătate, eventualele pagube pe care le putem suferi din cauza pierderii sau furtului actelor și bagajelor, ratarea unui zbor, accidente, îmbolnăviri ori anularea călătoriei sunt acoperite de o asigurare facultativă pe care o putem încheia înainte de plecarea din țară.
Este vorba, mai exact, despre asigurarea de călătorie, care este, după cum explică ASF într-un ghid publicat recent, o asigurare care “oferă protecție pentru orice fel de deplasare în străinătate, în scop turistic, pentru a studia, a munci, a participa la diferite competiții sportive sau la orice altă activitate”.
Practic, dacă am încheiat o poliță de asigurare de călătorie înainte de plecarea din țară, putem reduce substanțial cheltuielile provocate de o serie de evenimente neplăcute, printre care și îmbolnăvirile sau chiar anularea călătoriei.
O componentă importantă a asigurării de călătorie o reprezintă acoperirea riscurilor cu specific medical. Așadar, în funcție de polița de asigurare aleasă, românii ce călătoresc în străinătate pot beneficia de asistență medicală, consultații și tratamente medicale, servicii de ambulanță, intervenții chirurgicale în caz de urgență, spitalizarea în unități recunoscute și recomandate de compania de asigurari, plata cheltuielilor efectuate pentru cumpărarea de produse farmaceutice, tratamentul dentar (doar în cazul urgențelor) și de repatriere în caz de deces.
Suplimentar, în anumite situații este posibilă și repatrierea sanitară. În esență, acest lucru înseamnă că dacă o persoană se află într-o țară cu servicii medicale de slabă calitate și nu poate fi tratată în respectiva țară, ea poate cere transferul la un spital din țara noastră, iar firma de asigurări va suporta (total sau parțial) cheltuielile de transfer.
Pe lângă riscurile cu specific medical, asigurarea de călătorie mai acoperă și alte riscuri. Mai exact, o astfel de poliță poate acoperi anularea călătoriei din motive ce nu țin de cel asigurat (asigurarea sau clauza storno), întoarcerea din călătorie din cauza decesului, accidentării sau îmbolnăvirii unei rude de gradul I sau II, distrugerea locuinţei și altele, accidentele produse în timpul desfășurării unor activităţi sportive (înot, jogging, drumeţii, ciclism turistic) sau în timpul practicării sporturilor extreme (schi, scufundări, snorkelling, wind-surfing, echitaţie etc.), anularea călătoriei de către compania de transport, pierderea zborului sau a actelor în timpul călătoriei. Pierderea bagajelor nu este însă inclusă într-o asigurare standard de călătorie, ci reprezintă o opțiune extra-contractuală.
Cei ce vor să încheie o poliță de călătorie ar trebui să știe că, în funcție de compania de asigurări, există și cheltuieli care nu sunt decontate sau plătite de asigurător, numite excluderi. Astfel, printre excluderi pot fi amintite afecțiunile cronice sau preexistente călătoriei, medicamentele prescrise pentru diabet, colesterol, dizabilități mentale etc, afecțiunile care nu țin de urgențe și tratamentele care pot fi amânate până la întoarcerea în țară.
Alte excluderi sunt și bolile si accidentele autoprovocate intenționat, operații estetice, controale medicale, diferite vaccinuri, nașterea, accidentele provocate în urma consumului de acool, droguri sau abuz de medicamente, tratamentele psihiatrice, de graviditate sau pentru boli venerice, cumpărarea sau repararea de echipamente medicale ori evenimentele produse de acte de război, terorism, revolte, greve, vandalism.
Comentarii articol (0)