Dacă o persoană și-a programat o călătorie în străinătate și, din motive ce nu țin de voința ei, nu o mai poate efectua sau e nevoită să se întoarcă acasă mai devreme decât era programat, ea poate apela, pentru a recupera parțial sau chiar integral cheltuielile legate de deplasare, la o asigurare de călătorie de tip storno.
După cum se precizează într-un ghid publicat recent pe website-ul Autorității de Supraveghere Financiară, asigurarea suplimentară de călătorie de tip storno “acoperă o multitudine de evenimente pentru a vă proteja atât în cazul anulării, cât și în cazul întreruperii călătoriei”.
De principiu, asigurările storno pot acoperi cazurile de îmbolnăvire a persoanei care efectuează deplasarea sau a unei rude a acesteia, de deces, de pierdere a locului de muncă și a veniturilor, de intentare a unei acțiuni de divorț în care este implicat cel asigurat sau riscul de furt ori pierdere a actelor necesare efectuării călătoriei.
Asigurarea storno poate acoperi, de asemenea, și riscurile generate de situațiile speciale din țara în care urmează să se facă deplasarea (de exemplu, război, revoltă, terorism, calamități naturale), dar și situații speciale în care se află compania de transport sau cea care asigură cazarea.
Suplimentar, asigurarea storno poate fi extinsă și poate acoperi și cazurile în care e necesară întoarcerea de urgență în țară. Motivele pentru care o persoană e nevoită să se întoarcă mai devreme dintr-o călătorie și care sunt acoperite de o astfel de clauză suplimentară pot fi, de exemplu, decesul unei rude, distrugerea locuinței, chemarea în instanță pentru un proces, nașterea prematură a unui copil sau evenimente pentru care prezența persoanei aflate în călătorie este indispensabilă.
În concluzie, e de reținut faptul că o asigurare de călătorie (simplă sau care conține diverse clauze, inclusiv cea storno) oferă protecție împotriva evenimentelor nedorite ce pot apărea în timpul unei călătorii în străinătate sau în legătură cu o asemenea călătorie.
Comentarii articol (0)