Persoanele care au mobilitatea redusă din cauza unui handicap au dreptul la transport cu avionul, cu trenul, cu autobuzul, cu autocarul sau cu vaporul, la fel ca orice altă persoană, conform YourEurope.
Ținând cont de specificitatea acestei categorii de călători, la cumpărarea biletului, vânzătorul trebuie să ofere informații despre călătorie într-un format care este accesibil persoanei cu dizabilități, precum și informații privind facilitățile specifice aflate la dispoziția acesteia la bordul avionului, al trenului, al autobuzului, al autocarului sau al navei.
Pentru toate modurile de transport enumerate mai sus, persoanele cu handicap au dreptul la asistență gratuită în terminale și la bordul vehiculelor.
Foarte important de știut, acestei categorii de călători nu i se poate refuza transportul din cauza handicapului sau a mobilității reduse, cu excepția cazurilor justificate din motive de siguranță sau de proiectare a vehiculului sau a infrastructurii.
În plus, persoanele care au mobilitate redusă din cauza unui handicap, pot solicita un card european de parcare pentru persoanele cu handicap, document care este recunoscut în toate țările UE.
Cardul de parcare oferă acces la o serie de drepturi și facilități de parcare specifice fiecărei țări vizitate. În România, de exemplu, cardul european pentru dizabilitate oferă acces gratuit sau parțial subvenționat la diverse evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber. Lista instituțiilor de asistență socială din țările Uniunii Europene poate fi consultată aici.
În vederea obținerii cardului, persoanele îndreptățite îl pot obține în urma depunerii unei cereri la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județul lor sau din sectorul corespunzător al Capitalei. Cererea respectivă poate fi depusă în scris la registratură sau prin e-mail.
Călătoria cu avionul
Călătorii cu nevoi speciale au dreptul la asistență gratuită și atunci când folosesc transportul aerian. Aceasta poate acoperi o gamă largă de servicii, de la ajutor cu bagajele până la sprijin la îmbarcarea și debarcarea din avion. De asemenea, pasagerii pot beneficia de asistență pe tot parcursul zborului, precum și în aeroporturi înainte și după zbor. Pentru cei care călătoresc cu un câine însoțitor sunt disponibile servicii specifice la sol.
În cazul în care un pasager are un însoțitor pe durata întregii călătorii, companiile aeriene sunt încurajate să faciliteze orice asistență pe care însoțitorul trebuie să o ofere. Mai mult, ori de câte ori este posibil, companiile aeriene ar trebui să se asigure că însoțitorul primește un loc alăturat pasagerului asistat în avion.
Pentru a beneficia de cele mai bune servicii de asistență, pasagerii cu dizabilități ar trebui să contacteze compania aeriană, vânzătorul de bilete sau operatorul de turism cu cel puțin 48 de ore înainte de călătorie. Este important să specifice tipul de asistență necesară și să menționeze dacă vor fi însoțiți sau dacă vor călători cu un câine de asistență. De asemenea, vor primi informații despre procedurile legate de scaunul cu rotile sau dispozitivul de mobilitate, inclusiv detalii despre baterii, dacă este cazul.
Este important de menționat că companiile aeriene nu sunt obligate să ofere asistență pentru servirea mesei sau administrarea medicamentelor în timpul zborului. În cazul în care un pasager are nevoie de astfel de sprijin, în special pe zboruri de lungă durată, operatorul poate solicita prezența unui însoțitor.
În eventualitatea în care drepturile persoanei cu dizabilități nu sunt respectate, există mai multe căi de atac care pot fi utilizate. Prima care trebuie sesizată este chiar compania aeriană a cărei servicii sunt folosite. De asemenea, poate fi consultat Centrul european al consumatorilor din țara respectivă pentru a obține sfaturi pe probleme legate de drepturile pasagerilor transportului aerian sau organismul național competent din țara în care a intervenit incidentul.
Totuși, trebuie ținut cont de faptul că, în contextul călătoriilor aeriene, fiecare segment de zbor este tratat ca o entitate separată, indiferent dacă face parte dintr-o rezervare mai amplă, care include atât zborul de plecare, cât și cel de întoarcere. Această distincție este importantă în special atunci când apar situații neprevăzute.
Este frecvent ca pasagerii să achiziționeze bilete de la o companie aeriană, dar zborul să fie operat efectiv de o altă companie. În astfel de cazuri, responsabilitatea pentru orice problemă care ar putea apărea revine exclusiv companiei care operează zborul, nu celei care a vândut biletul.
Există și situații în care o companie aeriană închiriază o aeronavă împreună cu echipajul său de la o altă companie, practicare cunoscută sub numele de "wet lease". În aceste circumstanțe, conform legislației Uniunii Europene, mai precis Regulamentul 261/2004, compania care închiriază aeronava și echipajul este considerată operatorul zborului și, prin urmare, poartă responsabilitatea operațională pentru acesta.
Comentarii articol (0)