Aspecte importante din perspectivă reglementărilor contabile
În vederea acordării de dividende prin repartizarea unor sume din contul “rezultatul reportat”, regăsit în evidența contabilă a entităților, trebuie ținut cont de câteva aspecte legale incidente, respectiv:
- surplusul din reevaluare înregistrat în creditul contului 105 “Rezerve din reevaluare" se poate capitaliza prin transfer direct în capitalul propriu (contul 1175 “Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare") doar atunci când acest surplus reprezintă câștig realizat, respectiv la scoaterea din evidență a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe măsura folosirii activului de către societate (baza legală: pct. 109 din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate ,aprobate prin OMFP 1802/2014);
- nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuită, direct sau indirect, cu excepția cazului în care reprezintă un câștig efectiv realizat, (baza legală: prevederile pct. 112 din OMFP 1802/2014).
Din aceste două reguli rezultă că enitățile care doresc să efectueze o astfel de operațiune sunt obligate să se asigure că sumele înregistrate în contul 1175 reprezintă câștig realizat.
Totodată, dacă entitățile respective prezintă pierdere contabilă reportată, atunci aceasta se acoperă:
- din profitul exercițiului financiar curent, după aprobarea situațiilor financiare anuale și
- din profitul reportat aferent exercițiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital și din capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acționarilor sau asociaților.
Așadar, rezervele din reevaluare au caracter nedistribuibil.
În ceea ce privește sumele transferate în contul 1175 - "Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare" nu se prevăd restricții cu privire la repartizare.
În plus, atragem atenția că repartizarea sumelor din soldul contului 105 - Rezerve din reevaluare în cel al contului 1175, în alte condiții decât cele amintite anterior, în vederea distribuirii lor ca dividende ar conduce finalmente la acordarea de dividende în lipsa profitului/câștigului, faptă ce constituie infracțiune (conform art. 272, alin. 1 din Legea societăților 31/1990).
Prin urmare, societatea poate distribui dividende către acționari numai după acoperirea pierderilor înregistrate în soldul final debitor al contului 1171 “Rezultatul reportat – Profitul nerepartizat/ pierdere neacoperită” și în soldul final debitor al contului 1174 “Rezultatul reportat din corectarea erorilor contabile”, după caz, prin utilizarea sumelor regăsite în soldul final creditor al contului 121 “Profit și Pierdere,” și a sumelor înregistrate în soldul final creditor al contului 1175 “Rezultat reportat din surplusul de rezerve din reevaluare”, după caz.
În concluzie, după acoperirea pierderilor, trebuie să se determine suma care reprezintă profit de distribuit la sfârșitul anului. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea generală a acționarilor sau asociaților, respectiv a consiliului de administrație.
Aspecte importante din perspectivă fiscală
În ceea ce privește rezervele rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau a cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, acestea se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz (baza legală: art. 26 alin. 6 din Codul fiscal).
Totodată, în situația distribuirii rezervelor reprezentând surplus în reevaluare, se consideră că rezervele sunt reduse sau anulate, după caz, și în această situație trebuie să se analizeze dacă respectivele rezerve au fost deduse la calculul impozitului pe profit.
În situația în care acestea au fost deduse, intră în sarcina societății ca, la momentul distribuirii rezervelor, să le impoziteze cu cota de 16%, având în vedere prevederile legale de mai jos:
„Reducerea sau anularea oricărui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusă, inclusiv rezerva legală, se include în rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent dacă reducerea sau anularea este datorată modificării destinației provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei către participanți sub orice formă, lichidării, divizării sub orice formă, fuziunii contribuabilului sau oricărui altui motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplică dacă un alt contribuabil preia un provizion sau o rezervă în legătură cu o divizare sau fuziune, sub orice formă, reglementările acestui articol aplicându-se în continuare acelui provizion sau rezervă”.
De 25 de ani, știm tot ce ce întâmplă în fiscalitate. Analizăm, dezbatem și împărtășim din experiența și practica noastră de la PKF Finconta în seria informativă Memo fiscal.
Comentarii articol (0)