Poligraful citește mincinoșii. La spunerea unei minciuni, cei mai mulți oameni au un răspuns emoțional care poate fi măsurat de acest aparat. Testarea poligraf nu este însă fără de cusur și există oameni care au capacitatea să-și stăpânească emoțiile, care păcălesc în diverse moduri această testare sau pe care emoțiile îi compromit chiar și dacă spun un adevăr (anumite boli, precum hipertensiunea, pot fi un impediment pentru un rezultat corect al testării). Alteori, pot fi de vină condițiile în care se face testarea, dacă nu chiar examinatorul.
Tocmai din cauza acestor probleme, poligraful nu este luat foarte mult în serios în multe sisteme de justiție din lume, în sensul în care rezultatul său să poată întări, prin el însuși, convingerea că o persoană e vinovată sau nu de o infracțiune și să fie astfel condamnată ori achitată.
Nici în România, poligraful nu este un instrument de probă și nu este de regăsit în Codul de procedură penală enumerat la capitolul probelor. Însă e folosit, chiar și în alte situații decât procesele penale, iar utilizarea sa nu reprezintă apanajul exclusiv al autorităților.
Și, totuși, de ce mai este folosit, dacă rezultatele sale nu sunt ireproșabile? În jurisprudența noastră, judecătorii care au luat în seamă rezultatele unui poligraf au făcut-o în întregul context probator. Adică analizând toate probele dintr-un dosar și indiciul dat de această testare, luând apoi o decizie în considerarea unui tot unitar.
"Rezultatul testului poligraf nu conferă o certitudine cu privire la existența sau inexistența comportamentului simulat, neputând prezenta o certitudine privind vinovăția ori nevinovăția inculpatului, iar pe de altă parte, de cele mai multe ori, este imperfect, dependent de o multitudine de factori cum ar fi emotivitatea uneori crescută, nervozitate, deficiențe psihice etc.
Concluziile testului poligraf nu pot fi considerate ca furnizând probe, în sensul procesual al noțiunii, întrucât poligraful nu este mijloc de probă. Acestea pot fi valorificate, în planul unei soluții, doar în calitatea lor de indicii care coroborate cu alte elemente de fapt conduc către o anume concluzie", punctează un judecător al Curții de Apel Oradea într-o decizie din 2017.
Testarea poligraf nu poate fi impusă cuiva, adică nu se poate face contra voinței unei persoane. Ea este benevolă și uneori este cerută chiar din propria inițiativă a celui care vrea să se supună acestei testări în ideea că-și va dovedi astfel susținerile.
Comentarii articol (2)