În contextul cazului Caracal (răpirea unei tinere în vârstă de 15 ani), MAI propune modificarea procedurilor de căutare și localizare a persoanelor dispărute, în special a celor despre care se știe că sunt în pericol. De aceea, același minister a lansat recent în dezbatere publică Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, document care are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului, de semnătura șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Una dintre cele mai importante schimbări propuse prin intermediul acestui proiect legislativ vizează localizarea persoanelor dispărute. Astfel, dacă măsurile cuprinse în inițiativă vor ajunge să se aplice, o persoană dispărută va putea fi localizată cu ajutorul telefonului mobil pe care îl are asupra sa.
În prezent nu se poate utiliza această metodă de localizare și în cazul persoanelor dispărute, aceasta fiind specifică doar cazurilor penale, respectiv atunci când vorbim despre o infracțiune și când se deschide un dosar penal ce vizează respectiva infracțiune.
Inițiativa legislativă prevede utilizarea metodei de localizare a unei persoane dispărute prin intermediul telefonului mobil și în cazul persoanelor vulnerabile care contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare. După cum stabilește proiectul, persoane vulnerabile pot fi:
- persoanele cu privire la care există date și informații că sunt victime ale unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
- copiii;
- persoanele care urmează un tratament medical a cărui întrerupere le pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;
- persoanele cu o boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic grav, precum și cele care suferă de tulburări medicale privind orientarea temporo-spațială;
- persoanele cunoscute cu un comportament suicidal sau cele cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.
Potrivit proiectului, apelurile făcute la numărul unic pentru apeluri de urgență (112) ce anunță dispariția unui copil vor fi redirecționate către un nou sistem telefonic, numit “Dispariție minor”, care va asigura preluarea rapidă a apelurilor și a altor date legate de copilul dispărut, inclusiv fotografii.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)