Legea nr. 295/2020 aduce de azi o modificare în Codul de procedură fiscală în materia dividendelor interimare reclamată demult de fiscaliști: aceea a regularizării impozitului în situația în care, la finele anului, asociații/acționarii au de adus bani înapoi în firmă - au primit prea mult la împărțirile trimestriale de dividende, mai exact.
Practic, prin această modificare, prevederile din Codul de procedură fiscală pe tema restituirii impozitului reținut la sursă sunt completate cu chestiuni ce țin de impozitul pe dividende. Astfel, în cazurile în care acționarii/asociații aduc înapoi sume repartizate ca dividende, firma va trebui apoi să depună la organul fiscal o cerere de restituire/declarație de regularizare, până cel târziu la împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a cere restituirea.
"În cazul în care din regularizarea anuală a dividendelor plătite ca urmare a distribuirii parțiale în cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societăților nr. 31/1990 (...) rezultă sume de restituit de la buget, plătitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declarație de regularizare/cerere de restituire după restituirea de către asociați sau acționari a dividendelor și până la împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a cere restituirea. Pentru diferenţele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 sau 168, după caz", potrivit legii. Aici, Fiscul va trebui să vină apoi cu un ordin de aplicare.
Lipsa acestor prevederi din legea fiscală a fost subliniată încă de când s-a legiferat posibilitatea de a împărți și trimestrial dividendele.
Concret, cei care au luat dividende mai mari în timpului anului trebuie să le restituie firmei. Dacă nu fac acest lucru, pe lângă suma principală, aceștia datorează o dobândă penalizatoare firmei, începând din a 61-a zi de la aprobarea situației anuale, până la data restituirii. Impozitarea dividendelor se face la sursă, asociații/acționarii nefiind obligați să-și plătească ei impozitul, prin declarația unică. În momentul în care aceștia trebuie să aducă înapoi ce au primit (surplusul), este evident că trebuie restituit impozitul plătit pentru acele dividende în plus. În primul an de aplicare a reglementării dividendelor interimare, situația a dat de furcă contabililor.
Comentarii articol (0)