Potrivit legislației pentru utilizarea aparatelor de marcat cu jurnal electronic fiscale (AMEF), atunci când un aparat se defectează, firma care-l folosește trebuie să înscrie acest lucru în cartea de intervenții a aparatului, alături de data și ora la care s-a anunţat defectarea acestuia distribuitorului sau service-ului (aspect obligatoriu).
Până când aparatul e repus în funcțiune, toate operațiunile efectuate trebuie trecute în registrul special (care se completează fără ştersături şi fără spaţii neutilizate) și e obligatorie emiterea de chitanțe și facturi pentru respectivele operațiuni. Toate reglementările sunt cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 și normele sale de punere în aplicare.
Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe tema caselor de marcat, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a oferit câteva lămuriri contribuabililor în situația defectării AMEF-urilor. ANAF a fost întrebată dacă utilizatorul aparatului defect, trimis în service, trebuie să primească de la distribuitor dovada că acesta a anunțat Fiscul că aparatul e defect și că nu permite nici citirea lui în mijloace proprii.
Potrivit ANAF, utilizatorii de AMEF nu trebuie să-și facă griji în acest sens. Utilizatorul are doar obligația să notifice distribuitorul autorizat și/sau unitatea de service acreditatã, dupã caz, iar dovada notificării trebuie obligatoriu păstrată (forma e ei este cea convenită în contractul dintre părți).
"La procesul verbal încheiat de cãtre unitatea acreditatã pentru service sau distribuitorul autorizat la înlocuirea memoriei defecte, trebuie anexat rãspunsul distribuitorului autorizat în care se aratã cã nu poate asigura citirea prin mijloace proprii a memoriei fiscale conform obligației instituite la art. 67. alin. (2) din HG nr. 479/2003, iar datele generate de cãtre aparatul de marcat electronic fiscal nu au putut fi extrase în format XML", a mai precizat ANAF în sesiunea de săptămâna aceasta.
Apoi, când se repune în funcțiune aparatul, tehnicianul service-ului va trece în registrul special, imediat după ultima înregistrare a operațiunilor utilizatorului, data şi ora începerii funcţionării aparatului, sub semnătura şi numele în clar ale tehnicianului, potrivit normelor ce pun în aplicare OUG nr. 28/1999.
De asemenea, a mai punctat ANAF, dacă defecțiunea s-a produs în timpul lunii, pentru perioada în care au fost esmise bonuri fiscale, utilizatorul are obligația de a trimite formularul A4200.