Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, intrată în vigoare în iulie anul acesta, face mai complexă conformarea firmelor și a altor entități raportoare (precum bănci, de exemplu) cu obligațiile pe care le au în domeniul prevenirii spălării banilor, menționează avocații de la NNDKP într-un articol apărut pe site-ul acestora.
Complexitatea este dată faptul că sunt introduse obligații noi, în timp ce alte obligații vechi devin mai stricte (însă și mai clare).
De exemplu, o primă obligație relevantă este cea de informare a autorităților cu privire la beneficiarul real din spatele unei anumite entăți. În cazul firmelor, de exemplu, aceastea vor trebui să furnizeze informațiile relevante legate de acel beneficiar Registrului Comerțului. Firmele vor trebui să furnizeze informațiile relevante la momentul înregistrării în Registru, anual și, de asemenea, de fiecare dată când apar schimbări. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, puteți accesa acest articol, în care avocatnet.ro a tratat pe larg această obligație.
O altă noutate, de data aceasta în privința fiduciilor, este că și ele vor avea obligații în domeniu, inclusiv în privința arătării beneficiarului real din spatele lor.
În același timp, autoritățile cu rol de supraveghere în domeniu trebuie să aibă un rol activ, inclusiv în ceea ce privește informarea entităților supravegheate, mai menționează cei de la NNDKP. Cu alte cuvinte, firmele și alte entități supravegheate ar trebui să beneficieze de ajutor în vederea conformării cu regulile relevante. În plus, în privința obligației de cunoaștere a clientelei, acum este posibilă și folosirea terților în vederea îndeplinirii ei. Nu contează dacă astfel de terți sunt entități care au obligații de raportare, în temeiul Legii nr. 129/2019. Tot ce contează este dacă aplică aceleași standarde de conformare pe care le aplică și entitățile raportoare.
Legea nr. 129/2019 reprezintă cadrul legal aplicabil în materia prevenției spălării de bani și a prevenirii faptelor de terorism. Puteți accesa, aici, o serie de articole relevante scrise de avocatnet.ro pe acest subiect, inclusiv detalieri ale obligației de cunoaștere a clientelei, una din cele mai complexe probleme ale domeniului.