1. Multe firme (precum cele de contabilitate) trebuie să implementeze și să aplice măsuri de cunoaștere a clientelei. Logica acestor măsuri e de a se identifica și preveni riscul ca clienții lor să le folosească serviciile pentru activități de spălare de bani sau de finanțare a terorismului. Așadar, vorbim de o serie de măsuri care se aplică în funcție de gradul de risc. Mai multe detalii despre această obligație, precum firmele ce trebuie să o respecte, modalitatea cum trebuie să se asigure conformitatea cu îndatorirea respectivă și alte aspecte relevante pot fi găsite aici și aici.
2. Firmele care au obligații în temeiul legislației relevante (Legea nr. 129/2019) trebuie să își instruiască personalul și să aibă anumite proceduri implementate. Astfel de obligații sunt specifice domeniilor care implică proceduri complexe de conformitate cu o reglementare specifică (cum e domeniul prevenirii spălării banilor). Practic, orice firmă, printre altele, care comercializează servicii sau bunuri ce presupun tranzacții în numerar de cel puțin 10.000 de euro (echivalentul în lei) trebuie să implementeze proceduri specifice pentru a-și asigura conformitatea cu legislația menționată anterior și să-și instruiască periodic salariații, în acest scop.
3. Firmele trebuie să raporteze Oficiului Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor anumite tranzacții suspecte. E vorba de acele tranzacții ce sunt suspecte din perspectiva domeniului prevenirii spălării banilor. Însă nu doar tranzacțiile suspecte trebuie raportate, ci orice tranzacție în numerar care depășește echivalentul în lei a 10.000 de euro. Mai multe detalii despre această problemă pot fi găsite aici, în timp ce informații despre ce tranzacții pot fi considerate suspecte pot fi găsite aici.
4. O veste bună, pentru cele mai multe firme, este că, spre deosebire de alte entități, ele nu trebuie să desemneze un responsabil pentru relațiile cu autoritățile, în ceea ce privește conformarea cu legislația specifică. Faptul că anumite entități (cum sunt băncile sau alte instituții financiare) au obligația de a desemna un asemenea reprezentant nu înseamnă că și firmele obișnuite au.
Atenție! Este important pentru firme, chiar dacă au beneficiat, de joi, de o simplificare a obligațiilor de declarare a beneficiarului real, să se conformeze legislației specifice pentru prevenirea spălării banilor și a faptelor de terorism, din cauza complexității acesteia. Noua lege, adică cea intrată în vigoare la mijlocul anului trecut, a adus o serie de schimbări în domeniu, schimbări pe care le-am prezentat aici.