ONRC a anunțat joi că registrul român a fost conectat cu BRIS și că, începând din această lună, e posibilă căutarea pe portal și a firmelor înregistrate la ONRC.
Concret, prin BRIS sunt puse la dispoziție, gratuit, informații înregistrate în registrul comerțului ținut de ONRC:
- denumirea şi forma juridică a entității din registrul comerţului;
- sediul social/profesional al persoanei înregistrate în registru şi statul membru în care este înmatriculată;
- numărul de ordine din registrul comerţului, identificatorul unic la nivel European (EUID) şi codul unic de înregistrare fiscal;
- starea firmei.
Desigur, fiind un instrument care adună laolaltă informații din statele Uniunii, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, BRIS permite căutarea companiilor din toate aceste state. Căutarea se poate face știind fie numele companiei, fie numărul de înregistrare și bifând, eventual, țara sau țările unde activează.
În urma unei căutări, am găsit inclusiv o listă lungă cu documentele depuse de compania căutată și data depunerii acestora (declarații, acte constitutive, fișe privind fluxul operațiunilor, note de calcul ș.a.), dar pentru care nu există încă opțiunea de vizualizare ori descărcare.
BRIS este integrat portalului e-justice.europa.eu, care pune la dispoziție celor interesați, fie simpli cetățeni, fie companii, informații din diverse ramuri juridice. De exemplu, pentru cetățeni, portalul pune la dispoziție căutarea unor profesioniști din domeniul dreptului (avocați, notari), proceduri, drepturi aplicabile, costuri ș.a. Firmelor, portalul le pune la dispoziție un registru comun al procedurilor de insolvență (doar pentru Cehia, Germania, Estonia, Italia, Austria, Letonia, Slovenia, Olanda și România), formulare pentru somațiile de plată, registre funciare ș.a.