BRIS poate fi accesat aici și funcționează ca parte a serviciilor puse la dispoziție prin e-justice.europa.eu - vorbim, așadar, de un portal oficial la nivelul Uniunii Europene (UE), nu de un portal ce aparține unui privat. Avantajul său evident e că permite găsirea unor informații nu doar despre firme românești, ci și despre alte societăți din alte state UE, dar și faptul că e gratuit și nu necesită vreo înregistrare pentru a fi accesat, practic, de oricine.
Informațiile despre firme sunt preluate din registrele de comerț naționale, iar Oficiul Național al Registrului Comerțului a anunțat recent că s-a conectat la BRIS, în sfârșit.
În BRIS trebuie să căutăm după numele înregistrat al firmei sau după numărul său de înregistrare în registrul comerțului - selectarea țării/țărilor unde activează e obligatorie. Informațiile pe care le găsim la firma căutată sunt, în principiu:
- denumirea şi forma juridică sa juridică;
- sediul social/profesional al persoanei înregistrate în registru şi statul membru în care este înmatriculată;
- numărul de ordine din registrul comerţului, identificatorul unic la nivel European (EUID) şi codul unic de înregistrare fiscal;
- starea firmei.
Notă: Am făcut căutări în BRIS pentru firme din mai multe state și am observat că informațiile oferite pot să difere - de exemplu, pentru unele țări nu există informații privitoare la starea firmei căutate, dacă e activă sau nu (însă acest lucru ar putea fi observat din documentele listate în dreptul acelei companii).
Pentru românii de rând, dar și pentru companii, BRIS este mai ușor accesibil decât ONRC și totodată prezintă un grad de încredere mai ridicat față de alte servicii similare operate de privați. În plus, găsesc în același loc informații despre firme din toate celelalte state UE, dar și din Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Am căutat o firmă al cărei nume să cuprindă cuvântul Price și am bifat ca stat Marea Britanie. Căutarea a furnizat 200 societăți din regat care au acest nume în denumirea înregistrată în registrul comerțului. Din listă, pentru că nu căutam ceva anume, am selectat compania Cameron-Price Ltd. Cei care vor informațiile în limba română (sau măcar o parte dintre ele) pot schimba limba, din partea dreaptă a ecranului, sus.
În dreptul documentelor care, în unele state, pot fi descărcate chiar gratuit, cum e în exemplul de mai sus (pentru firmele de la noi încă nu funcționează facilitatea), există inclusiv câteva explicații cu privire la ce reprezintă acel document (deplasarea cursorului în dreptul denumirii documentului e necesară). În alte cazuri însă documentele pot fi obținute doar contra-cost: în Austria, de pildă, pentru majoritatea documentelor se cer bani. România încă nu a implementat nimic în privința descărcării documentelor, dar e de așteptat să o facă de acum încolo.