Decizia CNA nr. 781/2019 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României a apărut vineri în Monitorul Oficial și cuprinde regulile pe care posturile de radio și televiziune trebuie să le aibă în vedere în perioada campaniei electorale: 12 octombrie (ora 0:00) - 9 noiembrie 2019 (ora 7:00). Pe 10 noiembrie are loc votul pentru alegerea președintelui țării.
Astfel, în timpul campaniei, programele politice ale candidaților la prezidențiale, opiniile și mesajele electorale pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni:
- emisiuni de promovare electorală, ce trebuie semnalate, la televizor, prin marcajul "promovare electorală", pe toată durata difuzării; aici intră și difuzarea în direct sau înregistrată a mitingurilor și întâlnirilor electorale, a conferințelor de presă sau a altor activități de campanie;
- emisiuni de dezbatere electorală, care trebuie, de asemenea, marcate corespunzător;
- emisiuni informative, în care activitățile de campanie ale candidaților sunt prezentate cu respectarea principiilor de echitate, imparțialitate și informare corectă a publicului.
Cum trebuie să fie spoturile electorale care îndeamnă la votul unuia sau altuia dintre candidați? Ele nu pot fi mai lungi de 30 de secunde, trebuie să fie marcate corespunzător și trebuie să le fie asigurat accesul egal tuturor candidaților. În plus, în emisiunile de promovare nu pot fi inserate spoturi ale unor candidați în intervalele alocate altor candidați.
Când se pot difuza sondaje de opinie cu conținut electoral? Până cel târziu cu 48 de ore înainte de ziua votării.
Important! În ziua votării (10 noiembrie), este interzisă prezentarea sondajelor la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării.
Cu 24 de ore înainte de începerea votării și până la închiderea urnelor, în ziua votului, nu se mai pot difuza mesaje sau comentarii electorale, nici la televizor, nici la radio.
Același document CNA mai trasează câteva condiții pentru radiodifuzori:
- să nu fie pusă în pericol ordinea constituțională, ordinea publică, siguranța persoanelor și bunuri;
- să nu incite la ură pe criterii politice, de rasă, religie, etnie, naționalitate, sex sau orientare sexuală și nici la violență;
- să nu permită afirmații sau difuzarea de imagini care să aducă atingere demnității umane, onoarei, vieții particulare a persoanei, dreptului la propria imagine sau care sunt contrare bunelor moravuri;
- să nu permită calomnierea, adică acuzațiile cu incidență penală sau morală la adresa altor candidați, fără să fie însoțite de dovezi pertinente prezentate explicit.
Realizatorii, prezentatorii și moderatorii dezbaterilor electorale sunt obligați să asigure menținerea dezbaterii în sfera tematicii electorale, să intervină atunci când au loc derapaje de comportament, limbaj și să ceară dovezi explicite atunci când se aduc acuzații cu incidență penală sau morală unor contracandidați.
Notă: Mai multe despre votul la alegerile prezidențiale din toamna aceasta găsiți în aceste materiale.
Comentarii articol (0)