Anularea unor accesorii la datoriile fiscale principale restante la finele anului trecut a apărut prin OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, în vigoare din 8 august, dar inaplicabilă până acum în practică în lipsa unor norme suplimentare. Acum, ordonanța se află la Parlament, unde trebuie aprobată și unde se propun deja amendamente la forma care a intrat în vigoare pe 8 august.
Mai exact, comisia de specialitate din Senat a adoptat marți câteva amendamente care vor extinde aplicarea acestei măsuri și la alte categorii de contribuabili precum și la alte categorii de datorii. Amendamentele vor însoți proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 6/2019 la votul în Senat, care ar putea avea loc destul de curând. Modificările au fost propuse chiar de Eugen Teodorovici. Intenția de modificare a mecanismului de la capitolul II din ordonanță ar explica și faptul că, deși a trecut peste o lună de când a apărut în Monitorul Oficial, nu avem nicio normă în dezbatere pentru aplicarea lui - orientativ, peste 300.000 de contribuabili așteaptă aceste norme.
Concret, în comisia de la Senat au fost aprobate următoarele modificări la aplicarea acestui mecanism pentru contribuabilii cu datorii restante la finele lui 2018:
-
anularea accesoriilor ale datoriilor principale de peste un milion de lei va putea fi cerută și de firmele în insolvență ori în dizolvare; aici, extinderea e motivată de faptul că aceste firme nu pot beneficia de mecanismul de la Capitolul I - restructurarea financiară; prin urmare, li se dă posibilitatea să beneficieze de acest mecanism; cu toate acestea, trebuie să ne reamintim că anularea accesoriilor (dobânzi și penalități) se face doar dacă se achită datoriile principale (aici, peste un milion de lei), or, în cazul unor firme aflate în grave probleme financiare, pare dificil de înțeles cum vor putea beneficia de această măsură; în acest context, merită menționat că reprezentanții mediului de afaceri au criticat faptul că anularea acestor accesorii nu se aplică firmelor cu datorii peste un milion de lei, ci doar sub plafon;
-
sfera obligațiilor fiscale restante la finele lui 2018 pentru care se va putea cere anularea dobânzilor și penalităților va fi și ea extinsă:
- vor fi luate în calcul și datoriile stabilite de Fisc prin decizie de impunere comunicată după 1 ianuarie 2019 sau prin declarație de impunere depusă de debitor (datorii aferente perioadelor anterioare lui 31 decembrie 2018); aici, dacă e vorba de inspecții fiscale, trebuie ca acestea să se fi finalizat până la 8 august 2019;
- de asemenea, vor mai fi luate în calcul și datoriile bugetare principale stabilite prin decizie de impunere din oficiu sau prin deciziile de impunere anuală în cazul persoanelor fizice, comunicate de la începutul acestui an și până la 15 decembrie 2019 (datorii pentru perioade fiscale de până la 31 decembrie 2018), dar și datoriile bugetare individualizate în decizii de impunere aferente perioadelor fiscale de până la 31 decembrie 2018, depuse de debitor în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie 2019;
- în fine, vor fi luate în calcul și alte datorii decât cele bugetare, evidențiate în titluri executorii aflate în evidența organului fiscal - transmise în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie 2019 (acum sunt prevăzute doar cele trimise Fiscului până la finele anului trecut).
Principala condiție impusă contribuabililor pentru a obține anularea unor dobânzi și penalități, în baza ordonanței 6, este achitarea restanțelor (debitelor) principale până la 15 decembrie 2019. Finanțele le propun astfel un târg contribuabililor cu taxe, impozite și contribuții neplătite la finele lui 2018: să achite toate debitele anul acesta și să obțină astfel iertarea de dobânzi și penalități calculate pentru aceste debite principale.
Atenție! Modificările prezentate mai sus NU se aplică momentan. Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 6/2019 trebuie să fie votat de Senat, apoi, să treacă de Camera Deputaților și de președintele statului pentru ca propunerile de modificare prezentate să se aplice. Oricum, la acest moment, mecanismul nu e disponibil pentru contribuabili, în lipsa unor norme de aplicare - acestea vor putea fi adoptate abia după ce legea de aprobare a ordonanței va fi publicată în Monitor. De asemenea, nu e exclus ca și la deputați proiectul să mai primească amendamente.