Într-un proiect de ordonanță aflat pe site-ul ANPC pentru consultare găsim și o propunere care vizează dezvoltatorii imobiliari, la care OG nr. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor nu se referă în mod direct acum în niciun articol.
Autoritatea le cere dezvoltatorilor mai multă transparență față de clienții lor persoane fizice (consumatorii), în sensul în care trebuie să le prezinte, încă din ofertă, toate caracteristicile imobilului, în mod corect și precis. Aceleași informații vor trebui să se regăsească apoi în anexele la contracte.
"Dezvoltatorul imobiliar are obligația prin ofertare să informeze consumatorul în scris, în mod corect, complet și precis asupra caracteristicilor imobilului, inclusiv cu privire la detaliile ansamblului imobiliar; informațiile furnizate se constituie anexă la contract, indiferent de tipul acestuia", prevede, mai exact, propunerea de la ANPC.
Pentru că nicio obligație nu are putere de convingere în lipsa unei sancțiuni pentru nerespectarea ei, ANPC va putea sancționa dezvoltatorii care încalcă prevedea de mai sus cu amenzi cu atât mai mari cu cât cifra de afaceri a acestor firme este mai mare (nou sistem propus prin proiectul de ordonanță, detaliat de redacția avocatnet.ro în acest material recent):
- cifra de afaceri sub 500.000 de lei: amenzi între 1.000 și 10.000 de lei;
- cifra de afaceri între 500.000 de lei și un milion de lei - amenzi între 3.000 și 30.000 de lei;
- cifra de afaceri între un milion și cinci milioane de lei - amenzi între 6.000 și 60.000 lei;
- cifra de afaceri între cinci și zece milioane de lei - amenzi între 12.000 lei și 120.000 lei;
- cifra de afaceri peste zece milioane de lei - amenzi între 24.000 și 240.000 lei.
"În vederea stabilirii amenzii contraventionale, reprezentantul legal al operatorului economic, va depune la organele administraţiei publice însărcinate cu protecţia consumatorilor o declaratie pe propria răspundere cu privire la cifra de afaceri, ce se constiuie anexa la procesul verbal de constatare a contraventiei, dar şi documente doveditoare", propune ANPC în documentul în dezbatere.
În ultimii ani, legiuitorul român, fie că la nivelul Parlamentului, fie la nivelul Executivului și autorităților subordonate, a implementat și a propus mai multe schimbări care vizează raportul dezvoltatorilor imobiliari cu clienții acestora pe zona rezidențială, consumatorii. Din 2017, ei sunt obligați să înregistreze la ANPC contractele de credit imobiliar pe care le oferă, iar, de anul trecut, noua lege a asociațiilor de proprietari îi vizează în mod direct în unele seturi de obligații.
La Senat a fost înregistrat în primăvară o propunere de lege care vizează și ea raportul cu cumpărătorii de locuințe și acoperirea unor abuzuri care se petrec acum în piață - am sintetizat, în mai, cele mai importante prevederi propuse în Parlament: o mai mare transparență în proiecte, limitarea avansurilor cerute, adoptarea de măsuri suplimentare pentru nevoile speciale ale clienților ș.a.m.d.
Atenție! Măsurile propuse de ANPC nu se pot aplica decât dacă sunt adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.