Este vorba de un proiect de ordonanță de urgență inițiat în ianuarie 2019 de Protecția Consumatorilor, dar care a suferit modificări radicale în ultimele luni, fiind republicat zilele trecute. Acesta vizează, în mare, modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.
Concret, dacă în primă fază erau propuse amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a comercianților, acum amenzile sunt propuse în cuantumuri fixe, însă vor fi aplicate în funcție de cine încalcă legislația protecției consumatorilor și de cât de mare e cifra de afaceri. În plus, în ecuație vor apărea și persoanele fizice.
Așadar, iată cum vor arăta sancțiunile:
- persoanele fizice care desfășorară activități îndependente, în mod repetat, pentru obținerea veniturilor și persoanele fizice autorizate vor risca amenzi între 400 și 15.000 de lei;
- companiile cu o cifră de afaceri între 500.000 și un milion de lei vor risca amenzi între 1.000 și 50.000 de lei;
- companiile cu o cifră de afaceri între unu și cinci milioane de lei vor risca amenzi între 4.000 și 100.000 de lei;
- companiile cu o cifră de afaceri între cinci și zece milioane de lei vor risca amenzi între 4.000 și 200.000 de lei;
- companiile cu o cifră de afaceri de peste zece milioane de lei vor risca amenzi între 8.000 și 400.000 de lei.
Pentru a putea aplica amenzile, autoritățile vor avea nevoie, de la comercianți, de o declarație pe propria răspundere referitoare la cifra de afaceri realizată. Însă aceasta va trebui însoțită de acte doveditoare.
Conform proiectului, cifra de afaceri luată în calcul la amendare va cuprinde totalitatea veniturilor din vânzarea mărfurilor și produselor, executarea lucrărilor și prestarea serviciilor - cifră de afaceri realizată în anul financiar anterior amendării. Acolo unde se impune, se va lua în calcul cea mai recentă cifră de afaceri, dacă cea din anul anterior amendării nu-i disponibilă.
În momentul de față, amenzile aplicate pentru încălcarea legislației protecției consumatorilor n-au nicio legătură cu cifra de afaceri a comercianților și sunt stabilite fără o diferențiere în funcție de cine e comerciantul contravenient.
Este important de subliniat că proiectul de ordonanță are câteva scăpări. Una este că nu se detaliază ce înseamnă „persoană fizică ce desfășorară activități îndependente, în mod repetat, pentru obținerea veniturilor”.
Alta este că nu se propun amenzi pentru firmele cu o cifră de afaceri de până la 500.000 de lei, iar alta este că nu se explică cum se vor aplica amenzile dacă o firmă este nou-înființată și n-are o cifră de afaceri anterioară.
Vom cere clarificări de la Protecția Consumatorilor pentru a vedea cum vor fi acoperite aceste goluri din proiect.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)