Legea nr. 193/2020, publicată vineri și intrată azi în vigoare, dă angajatorilor posibilitatea să aleagă să plătească 50% din ceea ce reprezintă contribuția lunară la fondul de handicap pe produse și servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate.
Practic, valoarea totală a contribuției nu se modifică, ea reprezentând tot salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap (deși sunt obligate prin lege să o facă). Doar că vor putea să aloce jumătate din această sumă către achiziția de produse și servicii ca cele menționate mai sus și să plătească statului doar 50% din sumă.
Contribuția la fondul de handicap este reglementată de Legea nr. 448/2006, care obligă firmele, dar și autoritățile publice sau firmele de stat cu cel puțin 50 de angajați să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați. Cei care nu se achită de obligația asta au de plătit la stat lunar o sumă reprezentând salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Bine de știut: această sumă se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin formularul 100.
Cum depinde de salariul minim brut, orice creștere a acestuia antrenează și creșterea sumei de plată drept contribuție la fondul de handicap. În 2020, salariul minim (valoarea generală) este de 2.230 de lei.
De ce au vrut inițiatorii recentei legi această alternativă de plată? În mare, aflăm din expunerea de motive, pentru că obiectivele în privința incluziunii pe piața muncii a persoanelor cu handicap nu au fost atinse. Cifrele oficiale arată chiar o scădere a numărului de astfel de persoane angajate, așadar, angajatorii preferă să plătească statului suma de bani drept contribuție în loc să angajeze persoane cu handicap în funcțiile în care ar putea să o facă.
În fapt, până acum doi ani, când legea a fost modificată prin OUG nr. 60/2017, angajatorii puteau opta între plata contribuției la fondul de handicap (cuantumul era de două ori mai mic) și achiziția produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, pe bază de parteneriat.
De data aceasta însă, inițiatorii au venit cu o soluție care să cuprindă alternativ achiziția de produse și servicii plus plata a jumătate din contribuția la fondul de handicap cu plata integrală a acestei contribuții.
Comentarii articol (3)