Concurență serioasă pentru bănci
Băncile au parte de o concurență tot mai puternică. Vinovate, dacă putem spune așa, sunt start-up-urile din domeniul financiar care vin cu soluții inovatoare pe segmente ale pieței controlate până acum autoritar de către bănci.
Afacerile din domeniul plăților, care acoperă domenii de la plata cu cardul la transferurile de bani peste hotare, sunt estimate în acest an la 1.500 de miliarde de dolari la nivel global. Potrivit unui raport citat de Reuters, valoarea ar urma să crească la 2.000 de miliarde de dolari în 2025. Băncile vor pierde însă 280 de miliarde de dolari din aceste venituri, adică 15 la sută din suma totală.
România, pe locul patru în UE în ceea ce priveşte dimensiunea economiei negre
Principalul motiv din cauza căruia economia informală există este cel de neplată al taxelor, a declarat Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal, potrivit Business Magazin, citat de MEDIAFAX.
„Mai există o componentă legată şi de neconformarea cu regulamentele, autorizaţiile şi aşa mai departe. Adică îţi faci un business în economia formală dar nu vrei să obţii autorizaţie, să plăteşti anumite taxe. Motivaţia principală este legată de neplata taxelor, iar în România, ştim cu toţii, avem o problemă majoră când ai 36% TVA necolectat, este o problemă extrem de gravă şi nu pare să existe voinţa politică să luăm măsuri în această privinţă”, a apreciat economistul Ionuț Dumitru.
Comisia Europeană a amendat doi producători de conserve de legume cu peste 30 de milioane de euro
Comisia Europeană a amendat doi producători de conserve din legume cu peste 30 de milioane de euro (32,8 milioane de dolari) pentru că au conspirat să-şi menţină poziţiile pe piaţă şi să păstreze ridicate preţurile la legumele conservate, transmite Agerpres.
Grupul francez CECAB a fost amendat cu 18 milioane de euro, în timp ce compania olandeză Coroos va plăti 13,6 milioane de euro.
Din cartel făcea parte şi firma franceză Bonduelle, care a obţinut imunitate şi nu a mai plătit amenda de aproximativ 250 de milioane de euro, pentru că a dezvăluit înţelegerea secretă, care s-a derulat în perioada 2000 - 2013, a anunţat executivul comunitar.
Comentarii articol (0)