După cum precizează Mihail Adrian Oprescu, inspector general de stat, obligația autorităților și instituțiilor publice de a publica, de două ori pe an, liste cu salariile încasate de bugetari este verificată îndeaproape de inspectorii muncii. Mai exact, inspectorii ITM raportează bianual Inspecției Muncii rezultatele verificărilor legate de obligația pe care o au instituțiile statului de a publica, la 31 martie și 30 septembrie, o lista a tuturor funcțiilor plătite din bani publici.
Astfel, în acest an, inspectorii ITM au verificat nu mai puțin de 1.602 autorități și instituții publice, în urma verificărilor fiind sancționate 44 dintre acestea. Verificările la instituțiile statului au făcute atât direct la sediul lor, cât și prin accesarea website-urilor acestora. Am cerut aceste informații de la Inspecția Muncii deoarece am observat că, deși majoritatea autorităților centrale s-au achitat de obligație, au existat și instituții de stat care nu au afișat la termen listele cu salariile bugetarilor.
Obligația autorităților și instituțiilor publice de a publica liste cu salariile bugetarilor de două ori pe an a fost introdusă, în 2017, prin noua Lege a salarizării unitare. Concret, în datele de 31 martie și 30 septembrie, entitățile de stat trebuie să publice, atât la sedii, cât și pe website-urile proprii o listă cu detalii legate de funcțiile plătite de stat.
Listele publicate de instituțiile publice trebuie să conțină, printre altele, salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora, dar și valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an.
În cazul în care nu se achită de această obligație, conducătorii autorităților sau instituțiilor publice riscă să fie sancționați, de inspectorii muncii, cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (0)