În prezent, în România miscarea patronala este reprezentata de 13 confederatii, ceea ce face ca divizarea sa fie mare. In aceasta privinta, prin noile reglementari se clarifica modul de constituire al patronatelor. Patronatele vor trebui sa cuprinda cel putin 15 persoane juridice înmatriculate potrivit legii pentru a putea lua fiinta.
Unul dintre criteriile pe baza carora se pot constitui patronatele este cel al domeniului de activitate economica, pe baza apartenentei obiectului principal de activitate la aceeasi diviziune, grupa sau clasa definita prin codul de doua, trei sau patru cifre din CAEN. În situatia în care numarul total de întreprinderi din cadrul clasei CAEN este mai mic de 15 la nivel national, se pot constitui organizatii si cu un numar de cel putin cinci persoane juridice înmatriculate.
Un alt criteriu pe baza caruia se pot constitui organizatiile patronale este cel teritorial, pe baza apartenentei patronilor la aceeasi unitate administrativ-teritoriala si se pot organiza în uniuni judetene sau regionale.
Doua sau mai multe patronate din acelasi domeniu de activitate pot constitui o federatie, iar doua sau mai multe federatii pot constitui o confederatie.Pentru dobândirea personalitatii juridice de catre organizatia patronala, împuternicitul special al membrilor fondatori trebuie sa depuna o cerere de acordare a personalitatii juridice la judecatoria în a carei circumscriptie teritoriala îsi are sediul aceasta.
O noutate introdusa de actul normativ prevede ca un patronat poate fi membru al unei singure structuri asociative patronale constituite pe criteriul domeniului de activitate si al unei singure structuri asociative patronale constituite pe principiul teritorial. Modurile de constituire, organizare, functionare si dizolvare ale unei organizatii patronale se reglementeaza prin statutul adoptat de catre membri sai, cu respectarea dispozitiilor legale.
Actul normativ mai stabileste ca în domeniul relatiilor industriale organizatiile patronale pot participa la negocierea si încheierea contractelor colective de munca, la tratative si acorduri cu autoritatile publice si cu sindicatele, precum si în structurile specifice dialogului social.
Actul normativ adoptat de Guvern defineste patronatele ca forme de asociere ale patronilor pe baza consimtamântului liber exprimat al membrilor, autonome, fara caracter politic, înfiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial. Patronatele sunt independente fata de autoritatile publice, de partidele politice si organizatiile sindicale.
Rolul organizatiilor patronale este de a reprezenta, sustine, apara si promova intereselor profesionale, sociale, economice si tehnice ale membrilor lor. Patronatele trebuie sa informeze si sa presteze servicii specifice pentru membri, în conditiile legii, contribuind la crearea unui mediu de afaceri favorabil, concurential si predictibil.
Ministrul muncii mentioneaza ca proiectul de lege vine în sprijinul organizatiilor patronale, al dialogului social. "Patronatele vor putea sa îsi prezinte, în mod eficient, punctele de vedere în dialog cu guvernul, cu Consiliul Economic si Social, cu sindicatele. Este, de altfel, unul dintre obiectivele incluse în Programul de guvernare", a mai spus ministrul.
Comentarii articol (0)