Ministerul pentru IMM-uri a finalizat recent proiectul de modificare a legii patronatelor, noile prevederi limitand o firma la inscrierea intr-un singur patronat.
O noua definitie a patronatelor
Proiectul defineste patronatele ca forme de asociere a patronilor, pe baza de consimtamant liber exprimat, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial.
Noile prevederi stabilesc ca un patron sa nu poata face parte, in acelasi timp, decat dintr-un singur patronat.
Patronatele sunt constituite in scopul reprezentarii, sustinerii, apararii si promovarii intereselor profesionale, sociale, economice, tehnice si juridice ale membrilor lor, a informarii si prestarii de servicii specifice pentru membri, in conditiile legii, contribuind la crearea unui mediu de afaceri favorabil, concurential si predictibil.
Patronatele reprezinta unul din partenerii sociali care participa prin reprezentanti proprii, la negocierea si incheierea contractelor colective de munca, la tratative si acorduri cu autoritatile publice si cu sindicatele, precum si in structurile specifice dialogului social.
Constituirea unui patronat
Un patronat trebuie sa se constituie din cel putin 15 persoane juridice, inmatriculate potrivit legii. Patronatele se constituie pe criteriul apartenentei la acelasi domeniu de activitate economica, pe criteriul teritorial si/sau pe criteriul apartenentei la categoria intreprinderi mici si mijlocii.
Potrivit criteriului domeniului de activitate, patronatele se constituie pe baza apartenentei obiectului principal de activitate al membrilor lor la aceeasi diviziune, grupa sau clasa definita prin codul de doua, trei sau patru cifre din Clasificarea activitatilor din economia nationala CAEN-Rev.2.
Totodata, se pot constitui organizatii patronale, si cu un numar de cel putin 5 persoane juridice inmatriculate, in situatia in care numarul total de intreprinderi din cadrul clasei CAEN este mai mic de 15 la nivel national.
Doua sau mai multe patronate din acelasi domeniu de activitate pot constitui o federatie, iar doua sau mai multe federatii din domenii diferite de activitate pot constitui o confederatie.
Modul de constituire, organizare, functionare si dizolvare a unei organizatii patronale se reglementeaza prin statutul adoptat de catre membrii sai, cu respectarea dispozitiilor legale.
Prin organizatie patronala, potrivit prezentei legi, se intelege un patronat, o federatie sau o confederatie patronala
Rolul organizatiilor patronale
Organizatiile patronale reprezinta, sustin si apara interesele generale comune ale membrilor lor in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, in raport cu obiectul si scopul lor de activitate, atat in plan national, cat si international, potrivit propriilor statute si in acord cu prevederile prezentei legi
In vederea realizarii scopului pentru care sunt infiintate, organizatiile patronale:
a) reprezinta, promoveaza, sustin si apara interesele profesionale, sociale, economice, tehnice si juridice ale membrilor lor;
b) activeaza pentru deplina libertate de actiune a patronilor in scopul dezvoltarii si eficientizarii activitatii acestora;
c) promoveaza concurenta loiala, in conditiile legii, in scopul asigurarii de sanse egale fiecaruia dintre membrii lor;
d) sunt consultate de Guvern la initierea, elaborarea si promovarea programelor de dezvoltare, restructurare, privatizare, lichidare, cooperare economica si participa in structurile de coordonare si gestionare a programelor cu Uniunea Europeanã;
e) desemneaza , in conditiile legii , reprezentanti la negocierea si incheierea contractelor colective de munca, la alte tratative si acorduri in relatiile cu autoritatile publice si cu sindicatele, precum si in structurile tripartite si bipartite de dialog social.
Totodata, organizatiile patronale, reprezentative la nivel national, pot adresa autoritatilor publice competente propuneri de legiferare in domeniile de interes patronal.
_______
Pentru mai multe informatii, va prezentam ca fisier atasat proiectul de lege
Comentarii articol (0)