Potrivit raportului de activitate al ANAF pentru primul semestru al lui 2019, document publicat recent pe website-ul propriu, aplicația Fiscului va da posibilitatea contribuabililor de a alege ora și data la care vor să meargă la sediul ANAF de care aparțin pentru a rezolva situațiile în legătură cu autoritățile fiscale.
Implementarea serviciului de programare a interacțiunilor cu reprezentanții autorității fiscale va eficientiza relația contribuabilului cu Fiscul și va reduce timpul necesar obținerii sau depunerii de documente la ANAF.
Totodată, ANAF anunță și faptul că a introdus (deocamdată doar în câteva regiuni) un termen maxim de rezolvare a solicitărilor adresate de contribuabili unităților fiscale. Astfel, contribuabilii care se adresează Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice din Galați, Cluj Napoca, Brașov, Ploiești, Timișoara, Iași, Craiova și București au de așteptat cel mult o oră de la solicitarea bonului pentru a primi serviciul solicitat și încheia interacțiunea cu reprezentanții Fiscului.
Contribuabilii pot solicita autorităților fiscale informații și documente prin mai multe moduri. Mai exact, aceștia pot obține de la ANAF informații deplasându-se la o agenția a Fiscului, prin SMS (la numărul 1.300), prin telefon, prin intermediul sesiunilor de informare sau cele de întrebări și răspunsuri (sesiuni desfășurate la sediile județene ale Administrației Finanțelor Publice sau pe Facebook), dar și prin Spațiul Privat Virtual (SPV).
Prin SPV se pot obține, fără să fie nevoie de deplasarea la un sediu ANAF și chiar din străinătate, pe lângă diverse informații, și anumite documente fiscale. De exemplu, contribuabilii pot obține prin SPV, printre altele, notificările privind rezidența persoanelor fizice, declarațiile de înregistrare fiscală, cererile pentru eliberarea certificatului de rezidență fiscală, certificatele de rezidență fiscală, cererile de restituire, situația obligațiilor fiscale restante și cazierul fiscal. Totodată, contribuabilii mai pot folosi SPV al ANAF pentru a depune anumite declarații fiscale, printre care și declarația unică sau declarația 230.