Administrațian Trump a notificat ONU, luni, că dorește să se retragă oficial din Acordul pentru climă de la Paris, informează The Washington Post. Este un demers procedural care permite Washingtonului să pună în practică peste un an decizia anunțată deja la începutul mandatului actualului președinte Donald Trump.
SUA, al doilea cel mai mare producător de gaze cu efect de seră, devin astfel singura țară din cele 200 care se retrag din acest pact destinat efortului comun de a combate schimbarea climatică.
Președintele Trump a criticat în repetate rânduri acordul din 2015 și a insistat că SUA vor renunța la el cât de curând posibil. Chiar și luna trecută, președintele Trump spunea că acest acord e „un dezastru total” și argumenta că angajamentul fostei administrații Obama de a reduce emisiile de carbon, conform acestui acord, ar afecta competititivitatea economică a Statelor Unite.
Una din cele mai mici ţări din America de Sud urmează să înregistreze cel mai puternic ritm de creştere de pe planetă, relatează Bloomberg, citat de Agerpres.
Guyana, o ţară cu 780.000 de locuitori care se învecinează cu Brazilia şi Venezuela, va înregistra anul viitor o creştere economică de 86%, după un avans de 4,4% în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional. Este vorba de un ritm de creştere de 14 ori mai mare decât cel înregistrat de China şi se datorează descoperirii unor uriaşe zăcăminte de petrol în apropierea coastelor Guyanei de către grupul american ExxonMobil în anul 2015.
Cea mai profitabilă companie din lume se listează la bursă
Cea mai profitabilă companie din lume se va lista la bursă. Uriaşul producător saudit de petrol Aramco va intra la tranzacționare pe bursa din Arabia Saudită, în ceea ce ar putea fi cea mai mare listare din lume.
Însă reprezentanții Aramco au oferit puţine date concrete legate de numărul de acţiuni care vor fi vândute, preţ sau data lansării. Potrivit Reuters, compania ar putea fi evaluată la circa 1.500 de miliarde de dolari, cu cel puţin 50% mai mult decât cele mai valoroase companii listate în prezent, Microsoft şi Apple, care au fiecare o capitalizare de circa 1.000 de miliarde de dolari. În ceea ce privește acțiunile oferite spre vânzare, sursele Reuters arată că acestea vor reprezenta unu sau doi la sută din acțiunile totale, ceea ce înseamnă că guvernul saudit va atrage între 20 și 40 de miliarde de dolari. Dacă suma va depăși 25 de miliarde de dolari, listarea Aramco va deveni cea mai mare din lume, peste cea a Alibaba din 2014.
Comentarii articol (1)