Până acum, aceste criterii de risc pentru acordarea codului de TVA erau în Ordinul ANAF 2.856/2017, dar miercuri au fost mutate oficial în normele Codului fiscal, prin Hotârea Guvernului 340/2020.
Mutarea vine în baza unei modificări legislative din 2019: Fiscul a fost degrevat de această responsabilitate și ea a fost trecută la Ministerul Finanțelor. Mai precis, normele Codului fiscal se pot modifica numai prin hotărâre a Guvernului, inițiată de minister.
Însă, dacă este să comparăm criteriile vechi de risc cu cele oficializate prin HG 340/2020, reiese că acestea sunt aproximativ identice (singura schimbare e eliminarea unei referiri la sistemul split TVA, din cauză că plata defalcată a taxei a dispărut). Așadar, autoritățile n-au făcut altceva decât să mute criteriile dintr-un act normativ în altul. Diferența e că, odată stabilite prin normele Codului fiscal, criteriile de risc nu mai pot fi schimbate la fel de ușor ca până acum.
Practic, ANAF putea propune modificări la criterii și tot ANAF le aproba printr-un simplu ordin, iar apoi le trimitea la Monitorul Oficial. De-acum, Finanțele vor propune modificările la criterii, iar aprobarea va trebui să vină de la Guvern. Hotărârea Executivului este de un rang superior unui simplu ordin ANAF.
Cererile de acordare a codului de TVA care erau nesoluționate la data de 6 mai 2020 vor fi soluționate în baza legislației vechi, adică în baza ordinului ANAF amintit. Totuși, având în vedere că criteriile sunt la fel, acest lucru n-are o importanță reală.
Firmele cu risc fiscal ridicat sunt refuzate la înregistrarea în scopuri de TVA, așa cum stabilește Codul fiscal. În același timp, dacă o companie care deja are cod de TVA este încadrată la risc fiscal ridicat, acesta îi este anulat. Asta înseamnă că numai firmele cu risc fiscal mic și mediu pot avea cod de TVA.
Criteriile de evaluare a riscului, în funcție de care Fiscul dă firmelor codul de TVA, au fost transparentizate în 2017. În momentul de față, la acordarea codului de TVA se ține cont de criterii în legătură cu sediul, activitatea fiscală sau rezidența fiscală, printre altele.