Schimbarea va fi introdusă prin Legea nr. 172/2019, care va intra în vigoare vineri și care va schimba entitatea responsabilă cu stabilirea criteriilor de risc fiscal pentru acordarea codului de TVA.
Astfel, dacă în prezent criteriile pentru evaluarea riscului fiscal sunt stabilite prin ordin al președintelui ANAF, acestea vor trebui inițiate de Ministerul Finanțelor și aprobate prin hotărâre a Guvernului. Asta deoarece criteriile vor fi introduse în normele pentru aplicarea Codului fiscal, acestea din urmă fiind aprobate prin hotărâre.
Potrivit Codului fiscal, firmele cu risc fiscal ridicat sunt refuzate la înregistrarea în scopuri de TVA. Totodată, dacă o companie care deja are cod de TVA este încadrată la risc fiscal ridicat, acesta îi este anulat. Prin urmare, numai firmele cu risc fiscal mic și mediu pot avea cod de TVA.
Momentan, nu este clar dacă schimbarea va afecta activitatea ANAF de acordare a codului de TVA. Din acest motiv, am întrebat Fiscul dacă noua lege îi va afecta în vreun fel și am întrebat ministerul când are de gând să inițieze actul cu noile criterii de evaluare a riscului. Vom reveni când vom avea mai multe informații.
Cel puțin teoretic, această schimbare va face mai complicată stabilirea criteriilor de evaluare, pentru că procedura legislativă de urmat va fi mai lungă. Cu alte cuvinte, ANAF nu va mai decide pe cont propriu asupra acestor criterii, ele urmând să treacă atât prin minister, cât și prin ședințele Guvernului.
Criteriile de evaluare a riscului, în funcție de care Fiscul dă firmelor codul de TVA, au fost transparentizate exact acum doi ani, prin ordin ANAF. În momentul de față, la acordarea codului de TVA se ține cont de criterii în legătură cu sediul, activitatea fiscală sau rezidența fiscală, printre altele.
Comentarii articol (0)