În cazul supus atenției CEDO (Herbai v. Hungary), un angajat al unei bănci de la Budapesta care lucra la departamentul de resurse umane a fost concediat de bancă în urma contribuției sale editoriale la un site web din același domeniu - resurse umane. Motivația băncii: articolele scrise de acesta încălcau standardele de confidențialitate și interesele financiare ale băncii.
Instanțele naționale n-au înclinat înspre a-i da dreptate fostului angajat că, la redactarea acelor materiale, era apărat de dreptul la liberă exprimare, chiar dacă scria într-un domeniu profesional. Soluția finală a fost favorabilă băncii, ale cărei interese financiare au fost apreciate ca nefiind apărate în acest context, iar articolele fostului angajat, ca fiind departe de genera o dezbatere publică.
În concret, salariatul a susținut că articolele publicate de el atingeau subiecte profesionale și de interes public, referitoare la regimul impozitării veniturilor personale și aveau o adresare generalistă, nu una care să implice în vreun fel în discuție angajatorul său.
Curtea a considerat că instanțele naționale nu au dat curs, prin deciziile lor, unui echilibru între dreptul la liberă exprimare și interesele de business ale băncii. Patru chestiuni ar fi trebuit analizat în vizualizarea acestui echilibru: natura discuției, motivele autorului, eventualele daune provocate și severitatea sancțiunii impuse acestuia.
Cel mai important, însă, Curtea a subliniat că și un articol profesional se poate încadra la protecția libertății de exprimare.
Ca urmare a acestei spețe, statul ungar trebuie să-i plătească petentului 10.000 de euro despăgubiri și încă aproape 5.000 de euro cu titlu de cheltuieli de judecată.