avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Toate femeile sunt .....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Toate femeile sunt .....

Expresia "toate femeile sunt .... " folosita in privat, fata de o anumita persoana sau folosita in public ...

Este calomnie/insulta, ranirea demnitatii, sau se considera un drept de "liberate de opinie?"
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: denisa90 , utilizator 15:24, 24 Februarie 2013
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 8/2010 , a stabilit că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verităţii [abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 , dispoziţii declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 62/2007 , nu sunt în vigoare.


Este hazardat a emite raspuns in conditiile in care nu ati facut precizari la circumstantele in care a fost utilizata expresia
Atat in privat cat si in public. A folosit "toate femeile sunt ... " etc
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din coroborarea dispozitiilor CEDO [art. 10 alin. (2)], ale Constitutiei [art. 30 alin. (6) si (7)], precum si cele ale NCC, rezulta ca limitele libertatii de exprimare vizeaza doua idei centrale: libertatea de exprimare nu poate prejudicia (i) interesele particulare (drepturile personalitatii) unei alte persoane si (ii) interesele superioare ale societatii (ce rezida din suveranitatea statala).

Potrivit art. 72 din Codul civil, orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

În Constituţia României, demnitatea este consacrată ca valoare prin art. 1 alin. 3 în care se specifică următoarele: România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. Este vorba, aşadar, de o formulare mult mai extinsă şi de un context mai larg faţă de Codul civil.

Conform art. 1 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată și protejată.
[ link extern ]
bine, dar daca un magar vine si zice "vreau sa te f..." de unde stiu eu ca e imi lezeaza imaginea sau ca e dreptul lui sa duca ce viata vrea ?

daca sunt familista si cineva imi propune sex pe yahoo messenger imi lezeaza sau nu demnitatea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere Maya_Rebecca Maya_Rebecca buna ziua, carei instante,asociatii pot face o plangere? eu ca si angajata. plangere impotriva directorului firmei unde lucrez. nu se mai poate. ma acuza de ... (vezi toată discuția)
Imagine terfelita voislova voislova Se poate da in judecata un ziar local pentru un artcol prin care iti lezeaza grav dreptul la imagine si sa-l obligi sa blogheze pagina online cu articolul ... (vezi toată discuția)
Denigrare din partea fostului angajator print2014 print2014 Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea. De curand am fost determinata sa-mi semnez lichidarea la zi din firma in care am lucrat un an ... (vezi toată discuția)