Modificări oficializate
1. Deducerea costurilor excedentare ale îndatorării la impozitul pe profit. Una dintre primele modificări oficiale ale anului 2019 a ținut de impozitul pe profit. Mai precis, deducerea costurilor excedentare ale îndatorării se poate face până la un plafon de un milion de euro, în creștere de la 200.000 de euro. Totodată, diferența dintre costurile excedentare ale îndatorării și plafonul deductibil de un milion de euro se deduce limitat în perioada fiscală în care este suportată până la nivelul a 30% din baza de calcul, față de 10%, cât era înainte.
2. Modificări la sponsorizările ce pot fi scăzute din impozitul pe profit. Firmele plătitoare de impozit pe profit care fac sponsorizări pot să deducă în mod limitat aceste cheltuieli. Astfel, din vară, limita în care se scad aceste cheltuieli se stabilește în funcție de care dintre următoarele variante este mai mică: valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri (față de 0,5%) sau valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit.
3. A apărut registrul ONG-urilor pentru deducerile din impozitul pe profit și impozitul micro. Începând cu al doilea trimestru al anului curent, plătitorii celor două impozite pot sponsoriza ONG-urile numai dacă acestea din urmă sunt înscrise într-un registru special al Fiscului.
4. Impozit pe venit pentru câștigurile din criptomonede. Din anul 2019, câștigurile din criptomonede sunt considerate venituri din alte surse, pentru care se datorează impozit pe venit în cotă de 10%. Însă prima declarare și plată a impozitului se va face în 2020, pentru veniturile din 2019.
Schimbări propuse sau discutate
1. Grupurile de impozit pe profit. Una dintre modificările majore îndelung dezbătute în anul curent este consolidarea la impozitul pe profit. După ce a figurat într-un proiect de ordonanță, măsura a fost preluată într-un proiect de lege care acum așteaptă votul decisiv al Camerei Deputaților.
2. Casele de marcat, deduse din impozitul pe profit și impozitul pe veniturile PFA-urilor. Conform unui proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere, firmele care aplică impozitul pe profit și PFA-urile vor putea deduce, alături de microîntreprinderi, cheltuielile cu achiziția caselor de marcat electronice din impozitul datorat.
3. Declarația de impozit pe profit, depusă odată cu bilanțurile anuale. Pe viitor, companiile ar putea avea mai mult timp pentru a depune declarația anuală de impozit pe profit. Dacă formularul se depune acum până la data de 25 martie, acesta ar urma să fie depus în viitor odată cu situațiile financiare anuale. Totuși, măsura este momentan doar o propunere adresată de consultanții fiscali Ministerului Finanțelor.
4. Plătitorii de impozit micro și specific să fie scutiți de taxe pentru mașinile de serviciu. La deputați se mai află în așteptate un alt proiect important, care prevede o scutire de impozit și contribuții dacă se acordă salariaților mașini de serviciu.
5. Impozit pe bacșiș. Orice sumă primită de la clienți, de până la 15% din valoarea consumației, va trebui trecută pe bonul fiscal și impozitată, cu 10%, ca venit din alte surse, reiese dintr-un alt proiect care-și așteaptă votul decisiv la Camera Deputaților.
6. Jurnaliștii să fie scutiți de impozitul pe venit. Un proiect de lege aflat acum la Camera Deputaților, în așteptarea votului decisiv, este pentru introducerea unei noi categorii de persoane scutite de la plata impozitului - jurnaliștii.
7. Regândirea impozitării muncii. O discuție recentă a fost pornită pe regândirea impozitării muncii, conform programului Guvernului Orban. Însă momentan n-avem niciun indiciu concret despre planurile pe care le au guvernanții, în afară de faptul că va dispărea suprataxarea la part time.
8. Impozitul progresiv pentru veniturile persoanelor fizice. Începutul anului trecut a readus în prim-plan o idee mai veche a autorităților - cea de a introduce impozitul progresiv pentru persoanele fizice. Cu toate acestea, discuția a rămas discuție, pentru că momentan statul nu are resursele necesare pentru a gestiona acest sistem de impozitare.
Comentarii articol (0)