IMPOZITUL PE PROFIT. În privința impozitului pe profit, Guvernul Orban și-a setat ca obiectiv păstrarea cotei de impozitare de 16%, așa că acest lucru nu se va schimba cel puțin în 2020. În rest, există unele discuții care au șanse mari să se concretizeze în anul viitor. Dintre acestea amintim introducerea grupurilor de impozit pe profit, deducerea din impozit a costurilor cu achiziția caselor de marcat și depunerea declarației 101 odată cu situațiile financiare anuale.
IMPOZITUL MICRO. Regimul impozitării veniturilor microîntreprinderii va rămâne, de principiu, același în anul ce urmează. Astfel, vom avea mai departe cota de impozitare de 1% pentru firmele cu cel puțin un salariat și cota de 3% pentru firmele fără salariați. La capitolul modificări, singura noutate care are șanse să apară în viitorul apropiat este scutirea de impozit și de contribuțiile la pensii și sănătate în cazul angajatorilor care pun la dispoziția salariaților mașini de serviciu.
IMPOZITUL SPECIFIC. Acest tip de impozit, care depinde de mai multe variabile, va rămâne la fel în 2020, singura schimbare preconizată de redacția noastră fiind la regimul mașinilor de serviciu. Astfel, la fel ca firmele micro, plătitorii de impozit specific ar urma să scape de taxele pentru mașinile acordate salariaților.
IMPOZITUL MIXT. Impozitul mixt este acea combinație de plată la care sunt obligate firmele care desfășoară atât activități turistice sau de alimentație publică ce obligă la plata impozitului specific, cât și activități impozitate pe profit. Momentan, nu există niciun indiciu că ar urma să apară vreo modificare aici. Acest regim n-a fost „atins” de modificări de când a apărut acum câțiva ani.
IMPOZITUL PE VENIT. Cota acestuia urmează să rămână, cel puțin momentan, la 10%, iar 2020 va aduce primele plăți pentru veniturile din criptomonede. Deși intențiile Guvernului Orban sunt de a regândi impozitarea muncii, în momentul actual nu avem niciun fel de detaliere a acestei idei. Însă avem câteva modificări care ar putea ajunge să se aplice în 2020: impozitarea bacșișului și scutirea de impozit pentru veniturile jurnaliștilor. Cu toate că s-a tot discutat despre impozitul progresiv, 2020 are șanse slabe să fie anul în care să-și facă acesta o revenire.
PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE. În mare, regimul acestora va rămâne același în 2020, cu precizarea că depunerea declarației unice se va face și în format tipărit și că unele persoane vor primi din nou decizii de impunere. Dar sunt șanse să vedem și câteva schimbări punctuale: declarația unică ar putea fi depusă până spre finele lunii mai și ar putea fi simplificată, iar casele de marcat ar putea fi deduse din impozit.
TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ. Cota-standard a TVA-ului ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2020, însă doar dacă deputații vor fi de acord cu această schimbare propusă de Guvernul Orban (pe vremea când nu era la guvernare). Totodată, anul viitor ar mai putea aduce o scădere a cotei de TVA pentru căldură, dar și dispariția sistemului split TVA (în Parlament e un proiect pentru transformarea sa într-un mecanism opțional, dar Guvernul Orban vrea eliminarea completă). Dincolo de aceste propuneri, cu siguranță vom vedea, poate chiar din prima zi a anului viitor, unele modificări impuse de autoritățile europene.
CONTRIBUȚIILE SOCIALE. Actualmente, nu există modificări majore planificate pentru contribuțiile sociale, în afară de eliminarea plății majorate a contribuțiilor de pensii și sănătate pentru salariații part time. Însă rămâne de văzut dacă regândirea impozitării muncii va include și contribuțiile, inclusiv în cazul domeniului construcțiilor. Teoretic, anul viitor vom avea aceleași cote: 10% pentru sănătate, 25% pentru pensii și 2,25% pentru muncă.
SALARIUL MINIM PE ȚARĂ. În privința salariului minim brut pe țară, Guvernul Orban a promis că acesta va fi majorat în prima zi a anului viitor, o decizie în acest sens urmând să se ia chiar până la finele lunii curente. Deocamdată rămâne de văzut cât de mare va fi această majorare, din moment ce guvernanții nu vor să pună în dificultate angajatorii din mediul privat. Deocamdată, salariul minim pe țară este de 2.080 de lei.
PLAFOANELE FISCALE. Cele mai relevante plafoane vor fi păstrate și anul viitor, din moment ce nu s-a anunțat până acum vreo intenție de a le modifica. Așadar, de exemplu, plafonul de trecere de la micro la profit va rămâne un milion de euro și plafonul de scutire de TVA va rămâne la 88.500 de euro.
DECLARAȚIILE FISCALE. În afară de simplificarea declarației unice și de schimbarea termenului de depunere a acesteia (la fel ca în cazul declarației de impozit pe profit), sunt șanse mari să vedem în 2020 o reducere a numărului de declarații fiscale.