Vorbim de Decizia ICCJ nr. 27/2019 (recurs în interesul legii), apărută în Monitorul Oficial nr. 152, care concluzionează astfel: „Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune”.
În schimb, indiferent de momentul instalării elementelor menționate mai sus, cei pe ale căror proprietăți sunt instalate pot fi despăgubiți, dacă suferă prejudicii din cauza utilizării unor astfel de elemente, de către titularii drepturilor aferente.
"Se cuvine din nou să fie subliniat că dreptul la despăgubiri este distinct de cel la indemnizare, primul dintre ele fiind legat în mod expres de producerea unei pagube, noțiune în categoria căreia nu intră și cea derivată din lipsa de folosință. În acest context, se impune a reitera că prejudiciile trebuie să fie produse cu ocazia exercitării drepturilor de uz și/sau servitute, pentru a putea da naștere dreptului la despăgubiri, simpla exercitare a dreptului de uz și servitute nefiind aptă să producă, ea însăși, pagube, deoarece exercitarea unui drept în limitele legii nu vatămă pe nimeni", punctează Înalta Curte în motivarea sa
În esență, capacitățile energetice (în care intră și instalațiile de producție a energiei electrice), conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, se referă la „instalațiile de producere a energiei electrice și/sau energiei termice în cogenerare, rețele electrice și alte echipamente electroenergetice”. Practic, orice ar putea avea legătură cu activitatea de producție și distribuție a energie electrice.
Comentarii articol (0)