1. Se va stabili care va fi majorarea salariului minim brut pe țară. Promisiunea Guvernului Orban este că această decizie va fi luată chiar săptămâna asta, adică să intrăm în luna decembrie știind deja care va fi salariul minim de la 1 ianuarie 2020. Una dintre variantele luate în calcul de guvernanți este majorarea de la 2.080 la 2.230 de lei. Însă rămâne de văzut dacă decizia va fi luată la timp sau va întârzia până în cursul lunii decembrie.
2. Aflăm dacă se vor majora amenzile rutiere. După ce se va tranșa problema majorării salariului minim pe țară, va exista o altă problemă în cazul căreia Guvernul va trebui să se pronunțe, fără să fie loc de întârzieri. Concret, pe 31 decembrie va expira plafonarea punctului-amendă pentru contravenții rutiere, care acum este stabilit la 145 de lei. Dacă măsura nu va fi prelungită, punctul-amendă va crește semnificativ de la 1 ianuarie, pentru că se va raporta la viitoarea valoare a salariului minim (punctul-amendă ar putea ajunge la 223 de lei, de exemplu).
3. Aflăm dacă sutele de modificări fiscale pregătite în Parlament se adoptă sau se amână. Acestea au fost discutate și rediscutate cu mediul de afaceri timp de mai bine de un an de zile. Deși inițial urmau să fie adoptate prin ordonanță, până la urmă au fost trimise în Parlament, ca să fie adoptate prin lege. Senatul le-a adoptat, însă acum așteptăm să vedem dacă la Camera Deputaților se va întâmpla la fel. Dacă autoritățile vor să le aplice de la începutul anului, atunci acestea ar trebui adoptate cât mai repede în cursul lunii decembrie.
4. Ce se întâmplă cu pachetele medicale pentru următorii ani. Actualele pachete medicale au fost stabilite pentru anii 2018 și 2019, ceea ce înseamnă că în curând trebuie adoptate pachetele medicale pentru următorii ani. Chiar dacă nu avem o dată fixă pentru expirarea pachetelor de-acum, Guvernul tot ar trebui să stabilească din timp viitoarele pachete. Conform unui proiect lansat în dezbatere încă din septembrie, următoarele pachete medicale vor acoperi patru ani. De obicei, chestiunea este tranșată la începutul anului, dar nu-i exclus să avem o decizie în decembrie.
5. Ce se întâmplă cu casele de marcat pentru automatele comerciale. Companiile care au automate comerciale de produse și servicii sunt obligate să le doteze cu case de marcat până la finele anului. Însă, din moment ce Guvernul nici măcar n-a stabilit până acum specificațiile tehnice ale acestor aparate speciale, sunt șanse destul de mari ca termenul de conformare să fie amânat în decembrie. Practic, în momentul de față există un blocaj în lanț - producătorii de case de marcat nu știu cum să le facă, astfel că nu pot pune aparate la vânzare, iar firmele cu automate comerciale n-au ce să cumpere pentru a se conforma.
6. Registrul electronic al zilierilor, pus în funcțiune sau nu? Conform unor modificări legislative din aprilie, autoritățile ar trebui să înființeze, până pe 20 decembrie, acest registru electronic. Însă până acum Inspecția Muncii n-a anunțat nimic în legătură cu achiziționarea aplicației care va gestiona datele zilierilor folosiți în România. La fel, în lipsa dotării cu aplicația respectivă în timp util, este posibil ca termenul de conformare să fie amânat în decembrie.