Primul proiect de lege la care ne referim este cel ce prevede reintroducerea pedepsei cu închisoarea pentru neplata la stat a taxelor cu reținere la sursă, printre care se numără taxele salariale. Făptașii urmează să fie pedepsiți cu până la șase ani de închisoare.
Al doilea proiect este cel pentru legalizarea canabisului în scopuri medicale. Ideea este să se legalizeze cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale, pacienții urmând să aibă acces la produse numai în baza unei prescripții de la doctor.
În fine, al treilea este cu modificări importante la mecanismul decontării directe pentru accidentele rutiere acoperite de polița RCA. Șoferii vor trebui să demonstreze ce au făcut cu banii primiți de la asigurătorul direct, într-un termen strict, altfel vor trebui să dea banii înapoi.
Adoptarea tacită a acestor proiecte de acte normative va fi oficializată, cel mai probabil, în ședința de mâine a Senatului, iar apoi ele vor fi trimise, pentru votul decisiv, la Camera Deputaților. Prima Cameră parlamentară care se pronunță asupra unui proiect de lege este obligată să dea un vot asupra ei într-un termen fix, altfel se ajunge la adoptarea tacită, adică fără vot.
Important de precizat este că săptămâna asta pare că activitatea de legiferare va reveni la normal, după ce senatorii și deputații și-au anulat ședințele de plen în ultimele săptămâni. Conform calendarelor Senatului și Camerei Deputaților, pe 22, respectiv pe 29 octombrie au fost ultimele ședințe de plen pentru discutarea proiectelor de legi.
Apoi, pe 4 noiembrie a urmat ședința de plen pentru învestirea Guvernului Orban și de-atunci n-au mai fost organizate alte întâlniri plenare, probabil din cauza campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. În acest răstimp, parlamentarii au mai avut ședințe la comisii, însă puține avize și rapoarte au fost înregistrate pe site-urile Camerelor.
Așadar, mâine ar trebui să se revină la programele obișnuite. Cel puțin în acest moment (ora 16:00, ora publicării articolului), la ambele Camere sunt programate ședințe plenare pentru ziua de mâine și ziua de poimâine.
Însă cele trei proiecte amintite mai sus sunt doar o parte a lipsei de activitate parlamentară. Conform agendei de mâine, o să se anunțe adoptarea tacită pentru nu mai puțin de 18 asemenea documente. Asta vine după ce, recent, redacția noastră atrăgea atenția asupra unei alte anomalii, când la Senat au trecut tacit în octombrie peste 100 de propuneri legislative.
Acest lucru se întâmplă deoarece, pentru majoritatea proiectelor inițiate în Parlament, traseul începe la Senat și se încheie la Camera Deputaților (în funcție de domeniile vizate de propuneri). Foarte puține proiecte sunt pe domenii ce implică traseul invers (de exemplu, cele ce țin de educație).
Atenție! Chiar dacă proiectele de legi trec tacit de prima Cameră parlamentară sesizată, acestea nu pot trece tacit și de Camera decizională, acolo unde pot trece numai dacă sunt dezbătute și votate efectiv. La Camera decizională pot trece ani întregi înainte să se decidă dacă un proiect este adoptat și devine lege sau este respins definitiv.
Comentarii articol (0)